A 2024. március 25-én induló és 2025. április végén záruló, 1,9 milliárd forint keretösszegű támogatási projekt keretében – a Széchenyi Terv Plusz részeként – a nappali vagy éjszakai szálláshelyet nyújtó hajléktalanellátó szervezetek naponta 4130 adag melegételt oszthatnak ki a szolgáltatásaikat igénybe vevő rászoruló embereknek. Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár a tájékoztatón arról is beszélt, hogy az elmúlt évben az állam mintegy 15 milliárd forintot fordított a hajléktalanellátásra, és hogy Budapesten és országszerte is elegendő férőhely áll rendelkezésre az utcán élőkről gondoskodó intézményekben. Mint mondta, a férőhelykihasználtság Budapesten 71, országosan 73 százalékos.

Szentkereszty Tamás, a Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központ vezetője elmondta, hogy a közétkeztetés keretében a központban minden nap 70 hajléktalan embernek tudnak naponta egyszer meleg ételt biztosítani. Ezt a támogatási formát a szállást nyújtó szolgáltatóhelyek tudják igénybe venni, így a Miklós utcában az éjjeli menedékhely és a női krízisszállás lakói között osztják szét az élelmiszert. Az előre csomagolt, melegíthető ételeket esténként, vacsorára adják a szálláshelyekre betérő rászorulóknak.

A szociális ügyekért felelős államtitkár a tájékoztatót követően megtekintette a Miklós utcai máltai központot. Morva Emília, a Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiójának vezetője és Szentkereszty Tamás intézményvezető bemutatták az intézmény működését és főbb egységeit, többek között a nappali melegedőt, a szálláshelyként szolgáló szobákat, a kápolnát és a mosodát is.

A képre kattintva galéria nyílik, a fotókat Majoros Árpád Csaba készítette: