Kell némi bátorság hozzá, hogy találkozzunk Magyarország felzárkózó településeinek olykor szürreális valóságával, mert legalább annyi veszélyt rejt magában, mint tükörbe nézni egy hosszú éjszaka utáni reggelen. Nem feltétlenül mindig azzal a képpel találjuk szemben magunkat, amit látni szeretnénk, de mégiscsak azok is Mi vagyunk.

Majoros Árpád Csaba közel tíz éve járja a legszegényebb falvakat a Máltai Szeretetszolgálat fotóriportereként. Otthonosan mozog egy olyan világban, amely a többségi társadalom számára ismeretlen. Az eldugott falvak történeteit és az ottani sorsokat úgy örökíti meg, hogy a pillanatnak ő maga is részévé válik. A nehéz körülmények között élő emberek, családok, gyerekek életébe eddig nem látott szemszögből tekinthetünk be a kiállítás képein keresztül. Majoros Árpád Csaba visszatérő vendége olyan otthonoknak is, amelyeknek környékére kevesen merészkednek, elzárt közösségek ”láthatatlan arcát” mutatja meg egészen közelről. Nem a fotótémákat, hanem a találkozásokat keresi, a képek nem céljai, csupán termései a falvakban tett látogatásainak.

Mátrai Roxána írásai tágítják ki a képekbe sűrített pillanatokat. A tárlat fontos részei az írott és hangzó történetek, amelyek a fotókon szereplő emberek életéről, örömeiről és nehézségeiről mesélnek időnként humorral, az író saját megélései szerint.

A felzárkózó települések távoli világa közvetlenül és a maga természetes valójában jelenik meg a képeken és a történetekben, mert az alkotók a társadalmi különbségek helyett a közös értékeket, örömöket keresik, és rendre meg is találják: itt a legnagyobb szegénységben is jut egy kávé a vendégnek, alvóhely az utazónak és ebéd annak, aki jó időben érkezik. 

A kiállításon a társadalmi problémák egy nehezen emészthető témakörével találja magát szemben a látogató. Ennek a találkozásnak a hatása személyenként más és más felismerésekhez vezethet, a témával való kapcsolatok mögötti érzelmek, gondolatok, reakciók és kérdések sora végtelen. A Máltai Szeretetszolgálat válasza a társadalmi leszakadás kérdésére évtizedekkel ezelőtt megszületett. Ez a Jelenlét program, amelynek módszertanára épülve zajlik országosan a Felzárkózó települések program a hátrányos helyzetű falvak felemeléséért.

Az április 8-ig látogatható Szemben című fotótárlat a Jelenlét megtartó és építő erejét sajátos mércével méri, a felzárkózás hosszú útján tett aprónak tűnő emberi értékeket, erőfeszítéseket teszi láthatóvá.

A fotótárlat kibővített anyagából készülő album könyvbemutatója és több tárlatvezetés várható a kiállítás ideje alatt.
A kiállítás oldala: S Z E M B E N