„Sajnos ezeknek a családoknak a karácsony egy ugyanolyan nap, mint a többi. Ráadásul tél van, hideg van, gondoskodniuk kell a tüzelőről, élelmiszerről. Sok dologban segítenek a helyi kollégák, de karácsonyi ajándék, karácsonyfa vagy díszek általában nem férnek bele ezeknek a családoknak a havi költségvetésébe” – mondta interjúnkban Ditzendy Arisztid (a lenti fotón), a Csillagszóró elnevezésű kampány egyik szervezője, aki hozzátette azt is, hogy a helyben szervezett ünnepségeken igyekeztek ünnepi hangulatot teremteni, ami által a családok úgy érezhették, hogy a karácsony azért több, mint például egy átlagos vasárnap.

A Felzárkózó települések program 64 falujából, az ott dolgozó szociális munkások segítségével novemberben indultak útjukra a gyermekek által megfogalmazott kívánságok, plusz ezekhez csatlakoztak a siófoki, a pécsi és a marcali Máltai Fejlesztő Iskola fogyatékkal élő tanulóinak kérései is. Ezek beszerzését aztán cégek, munkahelyi közösségek, családok, középiskolások, egyházközösségek, továbbá magánszemélyek, köztük a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai vállalták magukra, de voltak olyan különleges kívánságok is, amelyek beszerzése központi koordinációt igényelt. Ilyen volt a fiatalok körében rendkívül népszerű zenész, Azariah dedikált pulóvere, ami egy nógrádi kisfiú kívánsága volt, és a menedzsmentjének segítségével sikerült is teljesíteni. De a több helyről érkező, focis kártyák kérésének megvalósítása is sikerült a Magyar Labdarúgó Szövetség segítségével.

Egy-egy kívánság regisztrálásakor a szervezők olykor szomorúságot is éreztek. „Elkeserítő, hogy egy gyereknek puha takaró a kívánsága karácsonyra, és nagyon sokan egy-egy kisebb értékű ajándék mellett ruhát kértek, cipőt, meleg pulóvert. De például nagyon sok gyermek egy kisautó mellett édességet kért.” Ditzendy Arisztid hozzátette: egy átlagos, középosztálybeli családnak teljesen természetes, hogy a gyermekeknek van télire ruhája, cipője, fűtött szobája, azonban ezen gyerekek közül sokaknak ez nem adatik meg. „Szívszorító, amikor egy gyermek karácsonyi kívánsága olyan dolog, amit mi alapnak gondolnánk.”

A Csillagszóró kampány létrejöttét magánszemélyeken kívül az alábbi támogatók segítették: Béres Gyógyszergyár Zrt., Budaörsi Egyházközség, Fehérvár FC, FÉMALK Zrt., FITS Magyarország Kft., Hungexpo, Magyar Labdarúgó Szövetség, Marnevall Zrt., Mathias Corvinus Collegium, Medito Játék Nagykereskedelmi Export-Import Kft., Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, Randstad Budapest, SnapSoft Kft., Szent István Gimnázium (Budapest), Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium.

A rádióinterjú itt hallgatható meg:

Nyolcágú kereszt | PODCAST · Azariah aláírt pulcsiját is beszerezték – így zajlott közel kétezer gyermek névre szóló ajándékozása