A Világ Legnagyobb Tanórája egy oktatási projekt, amelyen keresztül a gyermekek megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló globális célokat. A programsorozat keretében a világ minden táján ugyanabban az időpontban vesznek részt a problémát tárgyaló, rendhagyó tanórán az iskolások. Az idei esemény témája a 10. globális cél, az egyenlőtlenségek csökkentése. A magyarországi megnyitót október 3-án a békásmegyeri Pais Dezső Általános Iskolában rendezték.

Győri-Dani Lajos előadása elején egy mosolygós afrikai kisfiú fotóját kivetítve így fogalmazott: „Külföldről hozok példákat, és a cél az, hogy felismerjük ezeknek a gyerekeknek a mosolyán keresztül, hogy miért kell segítenünk, mi a dolgunk velük kapcsolatosan és milyen helyzetben vannak.”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke érintette a migráció témáját, a fogalmat kérdések segítségével tisztázta, majd a kényszermigráció hatásáról beszélt. Kelet-afrikai útjai során készült, az ottani rendkívül nehéz körülményeket bemutató fotók vetítése közben kijelentette: „A saját otthonában mindenki tud mosolyogni. A srácok ezeken a telepeken és a városokban ugyanúgy mosolyognak és játszanak, mint ti, csak nekik ez az otthonuk és ez a hazájuk.”

Győri-Dani Lajos így zárta előadását: „Hogyha nem tudjuk felszámolni az esélyegyenlőtlenséget és helyben csökkentjük a különbségeket, akkor tudjátok mi fog történni? Egyszer csak útra fognak kelni, mert nem lesz más választásuk. Amikor külföldön segítünk, akkor a Földünket, a saját hazánkat és az ő életüket védjük attól, hogy nekik el kelljen hagyni az otthonukat.”

A tejes előadás itt nézhető meg: