Gyors és pusztító erejű vihar söpört végig az országon július 21-én. A délnyugati határ felől érkező heves zivatarokat felhőszakadás, 3-5 centiméteres jég, valamint helyenként 110 km/h-s szélvihar kísérte. A vihar Kákics, Marócsa, Drávafok, Csányoszró, Birján, Okorág és Hirics településeken közel 200 épületben okozott károkat. A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a helyzet kezelésére operatív törzset hozott létre, amely a vihart követően irányította a károk felszámolását. A területen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat évtizedek óta jelen van segítő szolgálataival, így a helyreállítási és a családoknak mentális és anyagi támogatást nyújtó segítő munkában a máltai munkatársak is részt vesznek a területen működő karitatív szervezetekkel közösen.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a településeken elsősorban az egyedül élő idős és beteg embereknek, és olyan rászoruló családoknak nyújt segítséget, akik nem rendelkeztek biztosítással, illetve akik máshonnan nem számíthatnak támogatásra. A karitatív szervezet a viharral és jégesővel érintett települések számára adománygyűjtést hirdet a károsultak megsegítésére. A Szeretetszolgálat az adományokat az adomanyozz.hu oldalon keresztül fogadja, valamint az OTP Banknál vezetett 11784009-20200673 számú számlán pedig közvetlen befizetéssel is lehet segíteni. A beérkező összegből a Szeretetszolgálat szakemberei cserepet, fóliát, tetőlécet, nyílászárót vásárolnak annak érdekében, hogy mielőbb megkezdődhessenek az érintett csalódok otthonaiban a helyreállítási munkálatok.

A javításhoz szükséges eszközök előre egyeztetve (fete.ddr@maltai.hu) tárgyi adományként is felajánlhatóak, melyek Pécsett a Csilla Gondviselés Házánál (7629 Pécs, Apafi utca 99-101.) személyesen is leadhatóak hétköznap 7:30 és 17:30 között.