Az augusztus elején lezúduló jelentős mennyiségű csapadék leginkább az ország középső és északi részein okozott katasztrófahelyzetet. Ezen régió több falujában is rendkívüli helyzetet hirdettek, a mentési munkálatok a következő hetekben folytatódnak, a helyreállítás hónapokig is eltarthat. Több helyszínről százakat kellett helikopterrel evakuálni.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Szuverén Máltai Lovagrend Szlovéniában működő helyi szervezeteivel együttműködve indít gyűjtést. A felajánlott pénz adományokat a károsultak megsegítésére fordítják.

A Ljubjana fölött található településekre hordozható áramfejlesztőket és tizenöt nagyteljesítményű falszárító gépet telepített a magyar segélyszervezet, ez utóbbiakat az elmúlt évtizedben számos árvíz helyszínén használták már az elöntött épületek egyenletes és gyors kiszárítására, és az átázott falak további károsodásának megelőzésére. A Máltai Szeretetszolgálat szakemberei a helyi máltaiakkal közösen tartósélelmiszert és higiéniai termékeket osztanak a helyszínen. Emellett a Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési csoportjának speciális eszközeivel és szakképzett önkénteseinek munkájával támogatják a védekezési munkálatokat.

A mentés és helyreállítás támogatására felajánlott adományokat az adomanyozz.hu oldalon keresztül, vagy banki átutalással az 11784009-20200745 számlaszámon fogadja a Szeretetszolgálat, és segíthetik a humanitárius akciót a 1350-es adományvonal hívásával, hívásonként 250 forinttal.