A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia programjában tanuló gyerekek adnak koncertet az együttműködés és az együtt haladás jelképeként az egy estére a WSZL hazánkban egyedülálló módon átalakított Volvo kamionján a Zsolnay Fényfesztivál nyitó estéjén Pécsett. Az összefogás célja, hogy minél többen megismerjék az idén tízéves Máltai Szimfónia programot és a nehéz helyzetben élő gyerekekből álló zenekart, ezzel is támogassák a társadalmi beilleszkedés és felzárkózás ügyét. A 75 éves Waberer’s leányvállalata, a WSZL, a koronavírus járvány idején vált a karitatív szervezet stratégiai partnerévé, a Volvo Hungária Kft. 2022 óta támogatja rendszeresen a Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét. Az együttműködés ezúttal több mint anyagi támogatás, hozzájárulás ahhoz, hogy a gyerekek életre szóló élményeket szerezzenek és a közönség találkozzon a felzárkózó településeken élő tehetséges fiatal zenészekkel. A koncert illeszkedik a hetedik Zsolnay Fényfesztivál tematikájába, mely idén az együtt létezés/coexistence. A fesztiválon olyan műalkotások és programokat láthat a közönség, amelyek a művészetek felvillanyozó erejével tudatosan reagálnak a környezeti és társadalmi problémákra. Az Örömzene öt tengelyen – Guruló Szimfónia című koncert Pécsett, a Kossuth téren lesz látható a Fényfesztivál nyitó estéjén 22 órakor.

A Máltai Szimfónia zenekara egy negyventonnás nyergesvontatóból kialakított színpadon lép fel. A WSZL flottájában dolgozó Volvo szerelvény tavaly december óta a Máltai Szeretetszolgálatot megjelenítő grafikával ellátott ponyvával szállítja az adományokat. A kamiont megnyitják a nézők felé, a belső részben fotókiállítást rendeznek be, a közönség pedig kényelmes ülőhelyeken hallgathatja a koncertet. A helyszín látványát Varga Vince látványtervező alkotja meg.

„Nagyszerű zenészek, művészek és támogatók vannak mellettünk, akiknek köszönhetően a szimfóniás gyerekek már többször felléptek Budapesten, de Bécsben és Salzburgban is álltak már színpadon, most pedig egy nemzetközi fesztiválon fognak bemutatkozni. Az a gyerek, aki egy ilyen koncertről hazatér, már nem ugyanaz, mint aki elment. A gyerekek már nem csak előzenekarként lépnek fel, hanem együtt lépnek fel az Óbudai Danubia Zenekarral, számukra komponált műveket adnak elő neves énekesekkel, vagy önálló koncertet adnak. A művészek számára is nagy élmény a közös zenélés, a közönség pedig már nem a mosolygós gyermekarcokat tapsolja meg, hanem a valódi zenei teljesítményt. Ez az integráció valóságos útja lehet.” – mondta Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos.

"A Waberer's csoport mindig is elkötelezett volt a társadalmi felelősségvállalás és a jó ügyek támogatása iránt. Büszkeség és öröm, ha értéket és élményt is eljuttathatunk a mindennapok során. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Volvo Trucks és a WSZL Kft. közös erőfeszítéseivel esélyt teremthetünk a tehetséges fiataloknak abban, hogy életre szóló élményeket gyűjtsenek. Az átalakított kamionunk, mint egyedi színpad, lehetőséget ad arra, hogy a Zenekar előadásai közvetlenül érintsék meg az emberek szívét és lelkét" - Garamvölgyi Glória, a WSZL ügyvezető igazgatója.

„Nagy büszkeséggel tölt el, hogy egy Volvo szerelvény nyújthatja helyszínét ennek a nemes célú eseménynek, ami csak a három szervezet szoros együttműködéséből születhetett meg. A Waberer’s cégcsoporttal 25 éves múltra tekintünk vissza, és bízunk benne, hogy még sok évnyi közös munka előtt állunk. Nagy örömmel és várakozással nézek a Máltai Szeretetszolgálattal való, egyre szorosabb együttműködésünkre is. A Máltaiak tevékenysége teljes összhangban áll a Volvo Trucks hitvallásával, így hiszem, hogy együttműködésünk igazán gyümölcsöző lesz.” – mondta Illés Dávid, a Volvo Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A Guruló Szimfónia rendezvény alkotói és támogatói:

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia programjának zenészei és tanárai

Az este házigazdái: Matta Lóránt színész, bábművész és a Bóbita Bábszínház meglepetése

Látvány: Varga Vince

Fénytervezés: Szondi György

Textilek: Thiesz Angéla (Retextil)

 

Köszönjük főtámogatóinknak, támogatóinknak:

Főtámogatók: WSZL, Waberer’s; Volvo Trucks

Produkciós támogató: Universum 8

Kreatív partner: Carbon Group

Hangtechnika: Renegát X

 

A Máltai Szimfónia

A Máltai Szimfónia programban zenét tanuló gyerekek az ország különböző pontjairól érkeznek, olyan településekről, ahol a fiatalok számára a zene nem csupán időtöltés, hanem esély. A zenetanulást szociális eszközként alkalmazó program ugyanis nem tehetséggondozással foglalkozik, hanem a hátrányos helyzetű, gyakran tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek nyújt kapaszkodót, hogy megerősítést kapjanak, javuljon iskolai teljesítményük, és növekedjen az esélyük a továbbtanulásra. Segít hátrányaik ledolgozásában, sikerélményt és a közösséghez tartozás élményét adja számukra, és segíti a gyerekeket a társadalmi beilleszkedésben. A Máltai Szimfónia negyven gyermekből és tanáraikból álló nagyzenekara több önálló fellépésen van túl. Koncerteztek bécsi Konzerthausban, a Papp László Sportarénában, valamint rendszeresen együtt zenélnek az Óbudai Danubia Zenekarral, többek között a Zeneakadémián. Azok a gyerekek, akik közül sokan még a településük határát sem lépték át, már otthonosan mozognak a legnagyobb hazai koncerttermekben, és akik az iskolában csak a közönség hátsó soraiban ültek, nagy nevű zeneművészek társaságában fogadják a színpadokon a tapsot.

A WSZL Szállítmányozási és Logisztikai Kft.

A logisztikai vállalat a koronavírus járvány idején vált a karitatív szervezet stratégiai partnerévé. Ez idő alatt szoros partneri viszony alakult ki a két szervezet között: a világjárvány után az ukrajnai háború következtében bajba jutott emberek ellátásában nyújtottak közösen segítséget. A háború első évében több mint 22 ezer kilométert tettek meg a Waberer’s csoport kamionjai a Szeretetszolgálat adományaival. A szállítmányozó cég fontos célja a jövő generációinak támogatása, így nem is volt kérdés, hogy a Máltai Szimfónia zenekar tagjait segítsék abban, hogy ezek a nehéz helyzetben élő fiatal művészek megvalósíthassák álmaikat. Ahogy a zene összeköti az embereket, úgy a WSZL kamionja most közelebb viszi a gyerekeket egy újabb élményhez. Ennek jegyében a WSZL kamionja a kis tehetségek közönségükhöz való elszállításáért is felel. Ez a rendhagyó partnerség és összefogás a Volvo Trucks, a Máltai Szeretetszolgálat és a WSZL között, igazi példája annak, hogy minden elképzelés valóra válhat, amikor sok jó ember összefog és támogatja egymást.

A Volvo Hungária Kft.

A Volvo Hungária Kft. – a Volvo Trucks magyarországi leányvállalata, és a Volvo tehergépjárművek kizárólagos hazai forgalmazója – abban hisz, hogy a mindennapi cselekedetek határozzák meg, hogy milyen lesz a világ, amiben élni fogunk. Minden egyes tevékenységet úgy végeznek, hogy csökkentsék az éghajlatra gyakorolt hatást, hogy hatékonyan használják a világon előforduló erőforrásokat, és hogy felelősségteljes üzletmenetet folytassanak. A Volvo Trucks a megalapítása óta, közel 100 éve elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás mellett. Ezen elvek mentén a Volvo Hungária Kft. üdvözli a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét, amelynek során kiemelkedő szakértelemmel szolgálják a rászorulókat. A két cég kapcsolata 2022-ben kezdődött, amikor egy jótékonysági gyermekrajz-pályázatból befolyt összeggel támogatta a Szeretetszolgálat tevékenységét, majd ugyanennek az évnek a végén a Volvo Csoport 28 millió forint értékű adományt ajánlott fel a Máltaiaknak. Az együttműködés következő szintje, amikor a Waberer’s cégcsoporttal közös szervezésben megvalósul a Guruló Szimfónia koncert.