Az élelmiszerosztás jelentősége az utóbbi években fokozatosan növekedett Szegeden, mígnem az együttműködő üzletek nyitvatartásához igazodó mindennapos szolgálattá nem vált, ami szombaton és vasárnap is működik, csak az úgynevezett piros betűs ünnepnapokon szünetel, amikor az üzletek is zárva tartanak. A szegedi máltai csoport az első civil szervezetek között lett a Magyar Élelmiszerbank együttműködő partnere, a kezdeti években még a budapesti és a szigetszentmiklósi raktárakból hozták el a kereskedésekben el nem adott, lejárat előtt visszagyűjtött termékeket. Az utóbbi években azonban már nem kell ilyen távolságból szállítani az adományt, az élelmiszermentő akcióhoz egyre több üzlet csatlakozik országszerte.

Szegeden három nagyforgalmú üzlet és egy gyorsétterem részese az együttműködésnek. A Máltai Szeretetszolgálat gépjárműve ütemezett menetrend szerint szállítja el az el nem adott pékárut, az előre csomagolt vagy egyedileg válogatható zöldségeket és gyümölcsöket, a közeli szavatossági idővel rendelkező tartós élelmiszert, tésztát, konzervet, készételt, vagy éppen a termodobozokban tárolt hűtött árut, illetve a gyorsétteremben felajánlott elősütött, fagyasztott termékeket.

A máltai iroda rendszerint kora délután nyitja meg kapuit a rászoruló emberek előtt, miután az élelmiszermentő körútról visszatérő furgonból az aznap érkezett árut kipakolják. A bejáratnál jellemzően 50-60 ember várakozik, az idősek és a mozgásukban akadályozott személyek közül többen összecsukható széket, vagy sámlit is hoznak magukkal. Az első kérelmezők gyakran két, két és félórával az osztás előtt érkeznek, hogy az elején sorra kerüljenek, bár megszokhatták, hogy a Szeretetszolgálat szegedi csoportja senkit nem küld el üres kézzel, a napi élelmiszermennyiséget arányosan, és a szükségleteket figyelembe véve osztja el.

Az üzletekből érkező élelmiszerek mennyisége és összetétele tág határok között változik, a gyengébb napokon a karitatív szervezet saját gyűjtéséből származó, vagy adományokból vásárolt tartós élelmiszerekkel egészíti ki a rászoruló embereknek kiadott mennyiséget. Nyilvántartásuk szerint naponta átlagosan száz embert látnak el élelmiszerrel, köztük egyedül maradt időseket, nagyszüleikkel élő árva gyermekeket, illetve 5-7 gyermekkel nehéz körülmények között élő családokat.

Máltai Szeretetszolgálat önkéntes csoportja 1991 óta működik Szegeden, az adományok gyűjtését és osztását kizárólag önkéntesek végzik. A mindennapos szolgálatot a csoport mintegy harminc állandó tagja látja el, tevékenységüket időről időre néhány szegedi egyetemista, illetve középiskolás diák is segíti. A mindennapos élelmiszerosztáson túl heti három alkalommal ruhát is osztanak, szükség szerint pedig kerekesszéket, járókeretet, kórházi ágyat kölcsönöznek az ilyen eszközre szoruló idős, vagy beteg embereknek.