Az ukrajnai háború kitörése óta csaknem hatvan százalékkal nőtt a Máltai Szeretetszolgálat szegedi nappali melegedőjét rendszeresen felkereső, „nem hajléktalan” emberek száma, az intézmény egyre több idős, illetve alacsony jövedelmű személynek is segítséget nyújt a mindennapok átvészeléséhez. Az elmúlt évben 77 fővel bővült az ellátottak köre. A melegedőbe betérők többek között ingyenesen kimosathatják ruháikat, biztonságos helyen tárolhatják személyes tárgyaikat, helyben étkezhetnek, telefonálhatnak, és segítséget kaphatnak hivatalos ügyeik intézéséhez is.

A Szeretetszolgálat önkéntesei minden délután élelmiszert osztanak a máltai csoport irodájában, szükség esetén ruhaneművel, kisebb-nagyobb bútorokkal is segítik a város minden részéből, vagy a környező településekről érkező igénylőket. A beteg, ágyhoz kötött hozzátartozójukat otthon ápoló családok időről időre gyógyászati segédeszközöket kölcsönözhetnek a Máltai Szeretetszolgálattól.

Szegeden mintegy kétszáz hajléktalan emberről gondoskodik a karitatív szervezet, amely a nappali melegedő mellett éjjeli menedékhelyet, utcai gondozószolgálatot, orvosi ellátást és egészségügyi centrumot is működtet. A Szegeden élő hajléktalan emberek csaknem fele negyven és hatvan év közötti férfi, a hajléktalan közösség negyedét pedig nők alkotják, akik közül sokakat rendszeresen bántalmaztak, kihasználtak. Sorsukat megismerve a Máltai Szeretetszolgálat különleges segítő programot indított számukra, ennek során szakemberek közreműködésével tanulhatják meg, hogyan kezeljék a hétköznapi konfliktusokat, és kerüljék el azokat a helyzeteket, amelyekben újra és újra áldozattá válhatnak. A városban megforduló hajléktalan emberek közül több mint húszan tartanak kutyát vagy macskát, és miközben maguk is a nélkülözés küszöbén élnek, szeretettel gondoskodnak állataikról. A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai az állatvédő civil szervezetek felajánlásait továbbítják nekik, és a hajléktalan emberek sorsában osztozó kedvenceket minden évben elviszik állatorvoshoz, hogy beoltsák őket.

A Szeretetszolgálat által Szegeden működtetett Dél-Alföldi Regionális Diszpécser Szolgálat 3 vármegye 17 városának 70 intézményével áll kapcsolatban, a 0670 505 8080 számon napi 24 órában fogadja a hajléktalan emberekkel kapcsolatos hívásokat. Az elmúlt év során 1120 hívást érkezett a központba, ebből 91 bejelentés kért segítséget közterületen fekvő, krízishelyzetben lévő emberhez, a többi hajléktalan emberek elhelyezésével, az adott településen elérhető ellátásokkal, eltűnt személyek keresésével, vagy adományok felajánlásával kapcsolatos hívás volt.

Bár a hajléktalan emberek lehetőségei sok szempontból korlátozottak, a Máltai Szeretetszolgálat szegedi intézményeiben végzett következetes szociális munka hatását mutatja, hogy minden évben akad egy-két olyan ellátott, akinek sikerül újra munkába állnia, és olyan is, aki saját erőből albérletbe költözve kilép a hajléktalanságból.