A rendezvényt Thaisz Miklós, az MMSZ Iskola Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy ezt a versenyt azoknak a gyerekeknek hozták létre, akikhez nem ér el az országos diákversenyek híre, vagy ha el is ér, nincs rá módjuk, hogy azokon részt vegyenek. Ráadásul, tette hozzá, az itteni kategóriák izgalmasabbak is a tradicionális tehetségkutató versenyekénél... A nyitóbeszéd után Kolompár Roland ifjú csellóművész játszotta el Leonard Cohen Hallelujah című klasszikusát.
A versenyt a versmondók nyitották meg, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóján a téma nyilvánvaló volt: Szabadság, szerelem. Egymás után jöttek a lánglelkű költő leghíresebb versei, és érezhetően itt volt a legnagyobb az izgalom az indulóknál, ám a zsűri és a nézők támogatása, valamint a biztos tudás minden versenyzőt átsegített a lámpalázon. Az 5-6. osztályos kategóriában induló nyírpilisi Beri Tamás, noha három nekifutás után kezdte el végül a versét, olyan szépen mondta az Ilyen asszony való nékem című költeményt, hogy mindenkit maga mögé utasítva toronymagasan nyert.

A képre kattintva galéria nyílik, a fotókat Majoros Árpád Csaba készítette:




A vers után az ének következett, a most először meghirdetett kategóriát nagy érdeklődéssel várta a közönség. A versmondáshoz hasonlóan itt is minden versenyző beleadott apait-anyait, de ketten kiemelkedtek a mezőnyből: a zalakomári Orsós Dominik és a tiszaburai Mága Krisztofer, akik bár teljesen különböző stílusban, különböző dalokat hoztak, mégis megvolt bennük a közös nevező: a tudás és a tehetség kettőssége. Előbbi második, utóbbi pedig első helyezést ért el.

Talán a tánc volt a leginkább várt versenyszám a közönség soraiban, az ide-oda repdeső virágos ruhák és az udvaron megtartott utolsó próbák reggel óta szították az érdeklődést. Itt is sokan sokféle tehetséget mutattak be, a nagylétszámú penészleki csapat tagjai olyan lendülettel ropták, hogy alig fértek el a színpadon. A magas színvonalú és szoros versenyt végül a csökölyi Máltai Rózsák nyerték tudásuknak, eleganciájuknak és tüzes táncuknak köszönhetően. A díjkiosztó előtti izgalmakat közös zenéléssel, énekléssel oldották a résztvevők, és itt már mindenki felszabadulva, saját kedvére játszott – ez volt az igazi örömzene: ha a zsűrinek itt is kellett volna pontozni, mindenki első helyezettként végzett volna.

A díjkiosztó közben mutatták be alkotásaikat a montázskészítők, a téma a Petőfi-ars poetica lényege, vagyis a Szabadság, szerelem volt. Cseppet sem meglepő módon ebben a kategóriában is kiemelkedő alkotások születtek, az első helyezett végül a gyulaji Hős6 csapat lett.

A díjazottak:

Versmondás:

Első helyezett, 5-6. osztály: Beri Tamás, Nyírpilis
Első helyezett, 7-8. osztály: Csonka Emília, Gyulaj

Ének:

Első helyezett: Mága Krisztofer, Tiszabura

Tánc:

Első helyezett: Máltai Rózsák, Csököly

Montázs:

Első helyezett: Hős6, Gyulaj