1991 augusztusában Magyarországra látogatott Szent II. János Pál pápa. A Szentatya utazásának eseményein az akkor alig négy hónapja alakult Máltai Mentőszolgálat adott egészségügyi őrséget. A pápalátogatás első helyszínén, Esztergomban a Máltai Mentőszolgálat személyzetét be is mutatták a Szentatyának: mindannyian kezet foghattak az akkor 71 éves II. János Pál pápával. Az ötnapos látogatás helyszínein a Máltai Mentőszolgálat munkáját segítették mélyen hívő és nem vallásos önkéntesek, valamint külföldi kollégák, a Malteser Hilfsdienst tagjai is. A szent pápa második, igen rövid látogatása során 1996 szeptemberében Győrött is csatlakoztak az egészségügyi őrséghez a máltai mentősök.

A Máltai Mentőszolgálat elsősegély állomása 1991-ben a pápalátogatáson

Külföldi szolgálataik során 1998-ban Bécsben, 2000-ben pedig Rómában találkoztak a Máltai Mentőszolgálat önkéntesei II. János Pál pápával. Ferenc pápához először 2015-ben kerültek közel szolgálat közben, amikor a Rómában rendezett Nemzetközi Ministráns Találkozó alkalmával a magyar ministránsokat kísérve láttak el egészségügyi felügyeletet a Szent Péter téren. Egy évre rá Krakkóban, az Ifjúsági Világtalálkozó alkalmával teljesítettek szolgálatot pápai eseményen a magyar máltai mentősök.

Magyar máltai mentősök szolgálatban a Szent Péter téren

 

2021-ben, pedig harminc évvel az első pápai esemény után, melyen hivatalosan részt vett a Máltai Mentőszolgálat, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjén ismét egy, a Szentatya vezette szertartást biztosítottak a Hősök terén osztrák, lengyel, német és erdélyi máltai mentősökkel kiegészülve.

***

Négy nap múlva Ferenc pápa megérkezik Budapestre, a Máltai Mentőszolgálat pedig készen áll, hogy ellássa segítő szolgálatát a találkozókon és szertartásokon a Szent István bazilikánál és a Kossuth téren.