Molnár Brigitta asszisztens előszűrést végez a vizsgálatra váró gyerekek között. A szűrőbuszon csak azokat vizsgálják tovább, akiknek valamilyen gond van a látásukkal.

 

Optometrista vizsgálja a gyermekek látását, az eljárás jellemzően fél órát vesz igénybe. Szükség esetén a telemedicina eszközeivel a szemész szakorvos is bekapcsolódik a vizsgálatokba. 2022-ben 8300 gyermeket vizsgáltak meg, közülük 168 esetet vettek orvosi gondozásba.

 

Varga Katalin optometrista binokuláris opthalomoscope készülékkel ellenőrzi egy gyermek szemét. A járművek legmodernebb digitális eszközei teljeskörű kivizsgálást tesznek lehetővé.

 

Kontroll szűrés. A szűrőbuszok időről időre visszatérnek a kistelepülésekre ellenőrizni, hogy milyen változások következtek be a gyermekek látásában.

 

Új szemüvegének keretét próbálja egy látáskorrekcióra szoruló gyermek. A buszon széles választék áll rendelkezésre, a szükséges szemüvegeket saját üzemében készíti el a Szeretetszolgálat. 2022-ben több mint 700 szemüveget kaptak ajándékba a Felzárkózó településeken élő gyermekek.

A cikk nyomtatásban a Máltai Hírek 2023/I. lapszámában jelent meg.

A programelem az EFOP-1.4.5-20-2020-00001 Fókuszban a gyermek program keretében valósult meg.