A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által elindított Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program telemedicinális rendelésein a karitatív szervezet munkatársai 2023 márciusa óta 25 településen 1200 beteget láttak el, és további 2000 páciens részesült tanácsadásban vagy betegútszervezésben. Az új típusú, hibrid telemedicinális ellátási forma a lakóhelyhez közel nyújt valódi hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz ott, ahol a hiányosságok a legerősebben tapasztalhatók. Mindez a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt térítésmentes. 
A program a betegségek korai felismerését is szolgálja. Ilyen eset történt a közelmúltban Baranya vármegyei Hiricsen, ahol két héten át tartó lázas betegség és egy napja tartó mellkasi fájdalom miatt érkezett egy 14 éves gyermek a rendelésre, akinél a helyszíni labor- és a telemedicinális orvosi vizsgálat tüdőgyulladást valószínűsített. A gyermekhez rögtön mentőt hívtak, a kórházban súlyos tüdőgyulladást állapítottak meg, amiből a betegség felismerésének köszönhetően felgyógyulhatott. Ám volt már olyan torokfájással érkező gyermek is, akinél skarlátot diagnosztizáltak, és e-receptként rögtön fel tudtak írni antibiotikumot. De például az is megesett, hogy egy rutin kardiovaszkuláris szűrővizsgálatra érkezett felnőttnél extrém magas vérnyomást mértek, mire szoros kontrollvizsgálatok során módosították a vérnyomáscsökkentő terápiáját, valamint fény derült eddig nem ismert cukorbetegségére is. Emiatt többek között diétás tanácsadásban és gyógyszeres terápiában részesítették, célzott szakorvosi vizsgálatokra irányították, részletes laborvizsgálatot végeztek, s három hét alatt a páciens vérnyomása a normálhoz közeli tartományba került.
A program pillérei a Máltai EgészségPontok és a Mobil Egészségügyi Központok. A Máltai EgészségPontok Magyarország legszegényebb térségeiben jöttek létre, az ötből három Észak-Kelet Magyarországon (Litke, Nyírkáta, Szalonna), kettő pedig a Dél-Dunántúlon (Hirics, Zalakomár). Az EgészségPontok a program regionális szervezését végzik, az itt dolgozó koordinátorok a hátrányos helyzetű településeket járva személyes megkeresésekkel és tájékoztató anyagok terjesztésével, a Felzárkózó települések program helyi munkatársaival együttműködve toborozzák a pácienseket. A koordinátorok segítséget nyújtanak a telemedicinális rendelésre való jelentkezéshez, valamint előszűrő vizsgálatokat is végeznek. 
A Mobil Egészségügyi Központok háziorvosi jellegű ellátást nyújtanak, telemedicinális alapon, ott, ahol éppen szükség van rá.  A Mobil Egészségügyi Központok alatt tizenkét járművet értünk, amelyek között található nyolc, furgonvázra épült, teljes értékű mozgó orvosi rendelő, amelyek a háziorvosi ellátás nélkül maradt falvakba érkeznek, ezen felül négy további gépkocsi, ezek olyan helyszínekre járnak, ahol található szabad orvosi rendelő, de nincs orvos. A járműveken a gépkocsivezető mellett két egészségügyi asszisztens dolgozik, továbbá becsatlakozik az ambuláns ellátásba egy többfunkciós videoplatform által a telemedicinális ellátást végző orvos, aki online, valós idejű rendelés keretében végzi a páciens ellátását. 
A modern orvostechnikai és infokommunikációs eszközök használata elősegíti például, hogy míg a helyben lévő egészségügyi asszisztens a fonendoszkópot ráhelyezi a páciens szívére vagy tüdejére, annak hangját az orvos is hallja a saját készülékén, de hasonló módon lehetőség van fül- és torokvizsgálatra vagy például digitális EKG készítésére. Az orvos a vizsgálat után rögtön fel tud írni gyógyszert vagy kiállíthat elektronikus beutalót, netán helyszíni vérvétel után elrendelhet laboratóriumi vizsgálatot is.
Ezen lehetőségek kihasználásával, valamint az orvosi szaktudás virtuális térbe helyezésével számos alap- és szakellátási tevékenység újra elérhető a legszegényebb településeken is, ahol jellemzően korlátozott a szolgáltatásokhoz való hozzáférés, vagy eleve tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis. A telemedicinális rendelésekkel az ilyen településeken is minőségi ellátást lehet végezni, miközben a hiányszakmában dolgozó orvosoknak nem kell kalkulálniuk az utazási idővel. A program a legszegényebb településeken élő emberek egészségügyi ellátottságának javításán túl a lakosok egészségtudatosságát is fejleszti.
A projekt Európai uniós forrásból, a Széchenyi 2020 program keretében jöhetett létre. Az EFOP-2.2.24-22-2022-00002 számú Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program beruházási komponense 6,3 milliárd forintból valósul meg, amelyet 986 millió forinttal egészít ki az EFOP-1.8.24-22-2022-00002 számú humánerőforrás fejlesztés komponens.