A Belügyminisztérium rendelete szerint február 7-én kedden 20:00 órától szombat reggel nyolc óráig a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon, csütörtök reggel nyolc óráig a közép-magyarországi régióban érvényes a vörös kód figyelmeztetés.

A vörös kódnak megfelelően a Máltai Szeretetszolgálat minden hajléktalanszállója teljes kapacitással működik, a szociális intézmények országszerte kötelezően és feltétel nélkül fogadják a hideg elől menedéket keresőket, illetve szükség esetén további férőhelyeket nyitnak meg a hajlék nélkül élők előtt.

Az M1 Híradó február 7-e esti adásában (a videón 22:58-tól) Aba Botond Csaba, a Máltai Szeretetszolgálat Krisztinavárosi Hajléktalan Centrumának intézményvezetője elmondta, hogy az utcai gondozószolgálat fokozott intenzitással működik, a szolgálat járművei és a krízisautó is folyamatosan járja a főváros budai oldalát. A Szeretetszolgálat munkatársai takarókkal, hálózsákokkal, meleg teával, élelmiszerrel látják el a hajlék nélkül élőket, és elfuvarozzák őket a fűtött szállókra. A diszpécserszolgálat folyamatosan fogadja a lakossági bejelentéseket.

Az extrém hideg időben egy a másik állapota iránt valóban érdeklődő tekintet, néhány rövid kérdés és egy pár perces telefonhívás életet is menthet. A Máltai Szeretetszolgálat arra kér mindenkit, hogy fokozott figyelemmel forduljon az utcán vagy hideg, fűtetlen lakásokban, akár a szomszédságában élő embertársai felé. Ha földön, padon fekvő, mozdulatlan, vagy a fagy miatt bármely módon veszélyeztetett, bajba jutott embert látnak, kérjük, hívják a területi diszpécserszolgálatot vagy a 112 segélyhívót.

A vörös kód jelzés idején a társadalom legfontosabb feladata az élet védelme.

A regionális diszpécserszolgálatok telefonszámai:

Budapest, Pest Megye: 06 1/338-41-86
Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye: 06 92/323-000
Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye: 06 34/511-028
Baranya, Somogy, Tolna megye: 06 72/233-169
Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 06 76/485-582
Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 06 42/504-618
Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megye: 06 46/530-268