A Magyar Örökség díjjal elismert Jelenlét program a Máltai Szeretetszolgálat válasza a leszakadásra, a hátrányos helyzetű településeken és szegregátumokban végzett szociális munka a társadalom peremére szorult emberekért indult. A szociális munka, az oktatás és a közösségfejlesztés köré szerveződő tevékenységek célja a hátrányokat csökkentő, a kirekesztettséget oldó többirányú segítségnyújtás. Ennek a sokrétű, szerteágazó munkának központja a Jelenlét Pont, egy közösségi tér, amely összefogja és elérhetővé teszi a gyerekekre és családjaikra irányuló fejlesztéseket, kezdeményezéseket, programokat. A legújabb Jelenlét Pont Egerben, a Szala-patak partján elterülő Szala városrészben nyílt meg, az ott élők mindennapjainak támogatására.

Vecsei Miklós felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos nyitóbeszédében kiemelte, hogy a sikeres integráció csak úgy működik, ha odamegyünk, ahol a segítségre szükség van, ha „belépünk” az ott élők életébe, és ott folyamatosan jelen vagyunk.

Palkovics Péter, a Civil Integráció Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta, hogy 2000 óta működő alapítványuk széles körben támogatja a hátrányos helyzetű fiatalokat, családjaikat és a krízishelyzetben lévőket. A Szala-patak partján húzódó városrésznek pedig mindezekre szüksége van, és a most nyílt Jelenlét Pont nagy segítségükre lesz. Az új közösségi pontot Szabó György az intézménye szakmai vezetője mutatta be.

A házavató ünnepség keretein belül helyi szakemberek bevonásával két csoportban szakmai fórumokat is tartottak, amelyekbe Vecsei Miklós és Kiss Dávid, Jelenlét misszióért felelős vezető is bekapcsolódott.

A frissen átadott, de a környékbeli gyerekek és felnőttek által már jól ismert és látogatott Jelenlét Ponton a közelben élő Csikós Eszter festményeiből nyílt kiállítás, az ünnepélyes szalagátvágás előtt helyi zenei növendékek adtak tánccal és versekkel színesített minikoncertet, a környékbeli lakosok pedig ingyenes egészségügyi szűrésen vehettek részt. A délutáni fő esemény kicsit odébb, az egri Arany János Általános Iskola, Szakiskola és Kollégiumban zajlott, ahol a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány rendhagyó irodalomórával, közös versírással, zenéléssel és előadással mozgatta meg a diákokat.