Ötnapos nemzetközi gyakorlaton vett részt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési szakemberei a Szuverén Máltai Lovagrend francia szervezetének tagjaival Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság hat tagjával kiegészülve. A gyakorlat során a csapatoknak az árvízi védekezési feladatok mellett többek közt kárfelmérés, vízi- és búvár mentés, személykeresés, elsősegélynyújtás és magasabb szintű egészségügyi ellátás, pszichoszociális segítségnyújtás volt a feladatuk. A gyakorlat első felét három helyszínen, Szilason (Szlovákia), Szatmárnémetiben (Románia) és Vásárosnaményben (Magyarország) tartották, majd a teljes körű gyakorlatra Dunaújvárosban került sor  szeptember 1-3.  között.
A szimuláció szerint a tavasz heves esőzésekkel érkezett. Ez súlyos áradásokat okozott a Dunán és a Tiszán. A gyakorlat elemei korábbi eseményeken és a helyi kockázati tényezőkön alapultak, élethűen mutatták be a különböző környezeti katasztrófa, kitelepítéses, és egészségügyi kárhelyeket.

A képre kattintva betekinthetnek a dunaújvárosi gyakorlatba

 

A résztvevő polgári védelmi szervezeteknek lehetőségük volt együtt megtapasztalni a vészhelyzetek összetettségét, hogy egy valós helyzetben minél összeghangoltabban és eredményesebben tudjanak reagálni és segíteni. A gyakorlaton lebonyolításáért az EU által támogatott Profound vezető projektpartnere, a Budapesti Tűzoltó Szövetség felelt, ami az irányítást közösen végzi a Magor Egyesülettel. A háromnapos gyakorlaton hét országból összesen 16 csapat vett részt:

Magyarország:
Sonar- Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentőegyesület
Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Magyar Vöröskereszt – H-HERO Egészségügyi Egység
Fővárosi Vízművek
Budapest Mentőszervezet
Borsod-Abaúj-Megyei Tűzoltó Szövetség
HUNOR – városi kutató-mentő csoport

Szlovákia:
Szilas Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Bősi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Románia:
Multisalva Egyesület
Apell TAST Team Romania
Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Horvátország, Bulgária, Bosznia-Herzegovina, Szerb Köztársaság:
Horvát Tűzoltó Szövetség
Horvát Hegyimentő Szolgálat
Plovdiv 112 (BG-P-112) mentőegység
CPA RS HCP és WSR csoport