„A segélyszállítmányok rendszere, a logisztika, az adományok célba juttatása a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fontos működési területe, ez a szolgálat találkozott most a Jezsuita Rendtartomány szándékával” – fogalmazott Solymári Dániel, a Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője. Annak apropóján beszélt erről, hogy július 12-én délelőtt indult útjára és várhatóan még aznap délután eljut a munkácsi római katolikus egyházmegye karitász raktárába két kamionnyi élelmiszer- és egyéb szállítmány, amit a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben küldött Ukrajnába a Jezsuita Menekültszolgálat. A szállítmányt a Máltai Szeretetszolgálat logisztikai partnere, a Waberer’s juttatja el a munkácsi raktárba.

A 66 raklapnyi adomány alapvető és tartós élelmiszereket, tisztálkodási szereket és babaápolási szereket is tartalmaz. „A munkácsi egyházmegyében a Karitász raktárai teljesen kiürültek, ezért a Magyar Jezsuita Menekültszolgálat kifejezetten olyan adományt állított össze, amire a munkácsi Karitásznak szüksége van” – mondta az összeállítás szempontjairól Sajgó Szabolcs SJ, a Jezsuita Menekültszolgálat vezetője. Hozzátéve, ez az eddigi legnagyobb segélyszállítmányuk Ukrajnába a háború kitörése óta. A támogatást a kormányzati Hungary Helps program civil és egyházi szervezetek számára rendelkezésre álló nagyobb keretösszege tette lehetővé.

Sajgó Szabolcs atya és Solymári Dániel, a Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője a két szervezet együttműködéséről és a közös segélyszállítmány hátteréről videós nyilatkozatban is beszámoltak:A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ukrajnai háború kitörése óta folyamatosan juttat el maga is segélyszállítmányokat a Kárpátalján maradt rászoruló emberek támogatására. A következő ugyancsak két kamionnyi szállítmány július 14-én indul útnak Beregszászra a máltai logisztikai központból.

 

 

 

 

 

Képek: Majoros Árpád Csaba