A rendszeres szűrővizsgálatok nem csak a kiegyensúlyozott egyéni egészségi állapot megőrzése, hanem a közösségi együttélés miatt is fontosak. A Máltai Szeretetszolgálat Mozgó Tüdőgondozó és Tüdőszűrőállomása ezért rendszeresen végzi nagylétszámú intézmények lakóinak szűrővizsgálatát. Hogy az ukrajnai háború elől Magyarországra menekült, előreláthatólag hosszabb távon hazánkban maradó emberek is megfelelő vizsgálatokhoz jussanak, a tüdőszűrőbusz a Gyáli úti menekültszállón, május utolsó hétvégéjén nyújtott lehetőséget a tüdőszűrés igénybevételére.

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) által fenntartott központban a vizsgálatot kérőkről röntgenfelvétel készült, illetve egy tüdőbetegségekre vonatkozó, részletes kérdőívet is felvettek a máltai munkatársak. A vizsgálaton a menekültszálló szinte valamennyi felnőtt vendége részt vett, kivéve azok a személyek, akiknek a tüdőszűrés valamely okból ellenjavallt (például kisbabát várnak). Az eredmények kiértékelése még folyamatban van.

Dénes Gábor, a máltai tüdőszűrőprogram vezetője szerint a várható igények alapján a továbbiakban akár több, tartósan Magyarországon maradó ukrajnai menekültek egészségét szolgáló szűrésre is sor kerülhet.