Budapestről érkezett a Szeretetszolgálat mobil tüdőszűrő állomása (busz), melyet a Bajai Kórház Egészségfejlesztési irodája és a Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület munkatársai által végzett 19 különböző vizsgálattal egészítettek ki.

A vizsgálatok közül az ultrahangos érdoppler és EKG volt a legnépszerűbb, valamint a vércukorszint-, koleszterin-, vérnyomásmérés, illetve a testtömeg index számítása, a testzsír százalék és izomszázalék mérése. Különböző tanácsadások keretében vizsgálták továbbá a légzéskapacitást, a véroxigén szintet és végeztek testanalízist. Az életmódból adódó rizikó tényezőket kérdőíves állapotfelméréssel mérték fel.



A tüdőszűrő programot Katymárban, Madarason, Garán, Csátalján, Sükösdön, Érsekhalmán, Nagybaracskán, Dávodon, Felsőszentivánon, Tataházán és Mátételken vehették igénybe a árszoruló emberek.


A 11 településen közel 900 főt szólított meg a Szeretetszolgálat 5 alkalommal.
A szűrővizsgálatok mellett a Homoki Varázskert Szociális Szövetkezet termékeit ismerhették meg az érdeklődők.

A jelenlévők tájékoztatást kaptak továbbá az Együttműködés a helyben foglalkoztatásért TOP-5.1.1-es programról, és az érdeklődőkkel a további személyes beszélgetésre a bajai paktumirodában került sor a programot követően.

A Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja köszönetét fejezte ki a települések polgármestereinek, az Önkormányzatok képviselő-testületeinek, hogy támogatták kezdeményezést és ezzel elősegítették a preventív szűrővizsgálat megvalósulását.