A harcok kitörésétől kezdve a Baker McKenzie magyarországi irodájának több munkatársa is átmeneti szállást biztosított a háború elől menekülő embereknek, majd igyekeztek megtalálni annak a lehetőségét, hogy szakmai területen is hasznos segítséget nyújtsanak.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat fokozott erőfeszítéseket tesz azért, hogy a háborús menekültek a lehető leghumánusabb ellátásban részesülhessenek. Az ügyvédi iroda munkajogi és bevándorlási jogi szakértői a szervezettel együttműködve nyújtanak segítséget a rászorulóknak. Ennek keretében egy kiadványt is biztosítanak, amely egyrészt segítséget nyújthat a szervezet dolgozóinak és önkénteseinek, ha jogi területen kellene tanácsot adniuk az Ukrajnából érkezőknek, másrészt maguk a menekültek is közvetlenül juthatnak hasznos jogi információkhoz. A több nyelven – köztük angolul és ukránul –kiadott dokumentumban azt is összegyűjtötték, hogy mely esetekben és miként vehetnek igénybe állami segítséget az érintettek, és melyek azok a kényesebb szituációk, ahol érdemes jogi szakemberhez fordulniuk.
Egyénre szabott segítségnyújtásnál első lépésben a Máltai Szeretetszolgálat értékeli az egyes eseteket, és amennyiben szükséges, továbbítja a Baker McKenzie munkatársaihoz azokat a panaszokat és problémákat, amelyek megoldása speciális jogi tudást igényel. Az ügyvédi iroda szakértői ezekben az esetekben nyújtanak munkajogi és bevándorlási jogi támogatást, amely mentén a rászorulók megtehetik a szükséges lépéseket.
"A Máltai Szeretetszolgálat az egyik legaktívabb civil szervezetként vesz részt az Ukrajnából menekülő családok ellátásában, személyesen vannak jelen a határátkelőhely közelében kialakított segítségponton és a BOK Sportcsarnokban is. A közreműködésükkel gyors és személyre szabott segítséget tudunk nyújtani a Magyarországra érkező menekülők számára" – mondta el az együttműködés kapcsán Fehérváry Ákos, a Baker McKenzie munkajogi csoportjának vezetője.
A munkajogi csoport vezető ügyvédje, Óváry-Papp Nóra hozzátette: „A célunk, hogy ezeket a különösen nehéz helyzetbe került embereket speciális jogi ismereteinkkel és szakértelmünkkel hozzásegítsük ahhoz, hogy tartózkodási és munkavállalási engedélyt kaphassanak, majd végső soron munkához juthassanak Magyarországon.”