A Magyar Olimpiai Bizottság az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása után kezdeményezte az ukrán félnél a segítséget; a két olimpiai bizottság elnöke, a két szöuli bajnok, Gyulay Zsolt és Sergey Bubka több alkalommal is egyeztetett a lehetséges együttműködésről.
Az adományok három közreműködő szervezet közös munkájával érkeztek meg, a gyűjtést és a koordinációt a MOB végezte, a logisztikai, raktározási hátteret a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adta, a szállítási feladatokat pedig a Waberer’s leányvállalata, a WSZL látta el.
A május 11-ei szállítmányok a Török Olimpiai Bizottságtól, egy japán magánszemélytől, televíziós szakembertől, Tomohiro Ishiitől és egy dél-koreai cégtől érkeztek a Waberer’s teherautójával.
A szerdai segélyszállítmányt a MOB részéről jelképesen Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, a MOB Hagyományőrző Bizottságának tagja adta át Rylyak Ivannak, az Ukrán Olimpiai Bizottság Kárpátaljai Irodája vezetőjének.
Arról korábban beszámoltunk, hogy a magyar sportban, sportért tevékenykedő kilenc szervezet összefogott és tízmillió forintot ajánlott fel az ukrajnai háború Magyarországra érkező menekültjeinek támogatására. Az együttműködés és támogatás kezdeményezője a Magyar Olimpiai Bizottság. Gyulay Zsolt, a MOB elnöke az akcióban résztvevő szervezetek március eleji találkozója után úgy fogalmazott, hogy a magyar sporttársadalom széles körű összefogása példaértékű.