Az egy hónapja tartó háború kitörése óta több mint 110 tonna élelmiszert vitt Ukrajnába a Máltai Szeretetszolgálat, elsősorban Kárpátaljára. Ez az első alkalom, hogy még tovább, a Kárpátokon túlra szállít adományt a szervezet. Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke a segélyszállítmány elindulásakor közölte a felelősségük nem csupán a Kárpátokon innen élő magyarokra terjed ki, hanem mindenkire, aki szenved a háborútól. A szállítmány konzerveket, burgonyát, lisztet, olajat, tésztát, babatápszert, higiéniai termékeket és fertőtlenítőt tartalmaz, valamint tartós élelmiszer egységcsomagokat, melyek azonnal kioszthatók a rászoruló embereknek. A konvojban a Waberers egy nyergesvontatója, a Hungary Helps kisbusza és a Máltai Szeretetszolgálat teherautója és öt furgonja viszi az adományt az Ukrajnában maradó embereknek. A támogatás az országon belül menekülő embereket és helyben maradt családokat segíti.

Győri-Dani Lajos a máltai segítségnyújtást azzal szemléltette, mi a dolga valakinek, ha a szomszéd ház felgyullad. „Ha ég a szomszéd háza, akkor az dolgunk, hogy az onnan kimenekülőket befogadjuk, hogy mindent megtegyünk, hogy mindent megtegyünk, hogy segítsünk eloltani azt a tüzet, és hogy vigyázzunk arra, hogy a mi házunkra ne terjedjen át a tűz. Mi most minden feladatban felelősséget vállalunk és igyekszünk helyt állni, közösen a magyar emberekkel, a magyar cégekkel és vállalatokkal, és a kormányzati szervekkel. Most éppen tüzet oltani megyünk a szomszéd házába, hiszen élelmiszert viszünk a belső menekülteknek és segítséget az ott élőknek.” Az adományokról szólva az ügyvezető elmondta, a Máltai Szeretetszolgálat biztonságos csatornaként közvetíti a magánemberek, cégek és kormányzati szervek támogatását és felajánlásait a rászoruló emberekhez. 

 

A furgonok csütörtöki indulásakor Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára azt mondta, hogy erkölcsi kötelesség segíteni a harcok ártatlan kárvallottjain. Ez a szállítmány eddig az egyik legnagyobb azok közül, amelyeket Ukrajna Kárpátalján túli részeire küldtek. Célvárosa például az ellátási nehézségekkel küzdő Ivano-Frankivszk, amely háborús cselekmények színtere volt - mondta Azbej Tristan.
Az adomány egy része Beregszászon a Máltai Szeretetszolgálat helyi raktárába kerül, a rakomány többi részével pedig a konvoj Ivano-Frankivszkig megy, ahol az ukrán Máltai Segélyszolgálat raktárában pakolják le.