A háború első napja a beregszászi máltaiaknál 

A beregszászi központban működő Máltai Szeretetszolgálat a térségben otthon maradó családok és idős emberek támogatására készül, de szükség esetén az ukrán-magyar határátkelőknél feltorlódó menekülőknek is segítséget nyújt, ha a kilépő oldalon bedugul a forgalom. A hadiállapot kihirdetése után számos intézmény bezárt, a Máltai Szeretetszolgálat azonban tovább működik.

Makuk János, a beregszászi karitatív szervezet vezetője február 24-én, az Ukrajnát ért támadás napján érdeklődésünkre arról számolt be, hogy a kárpátaljai településeken jelentősen megnőtt az ország belsejéből érkező, a határátkelők felé tartó forgalom. A katonakorú férfiak nagy része elhagyta a járáshoz tartozó településeket, sok helyen azonban a családok, különösen az idős emberek, otthon maradtak. A lakosság tartós élelmiszereket vásárol, a benzinkutaknál hosszú sorok állnak. Fizetni azonban csak készpénzzel lehet, a bankkártya terminálok nem használhatók, de ezen a napon nem működnek a banki átutalások és a pénzjegykiadó automaták sem. Az iskolák és az óvodák bezártak.

A hadiállapot kihirdetése után a környező falvakból a járásközpontba érkező tömegközlekedés megállt, a beregszászi Máltai Szeretetszolgálat épületében a fogyatékos gyermekek fejlesztő foglalkozása a kialakult helyzetre tekintettel elmaradt, a terápiás fejlesztés a bizonytalan helyzetben szünetel. A Szeretetszolgálat beregszászi irodája azonban továbbra is működik, a munkatársak elérhetők, és segítő akciókat készítik elő. Bár a helyzet gyorsan változhat, a kárpátaljai máltai segítők elsősorban a környező falvakban otthon maradó családok és idős emberek támogatására készülnek, másrészt a határátkelőkhöz vezető utakon kialakuló helyzetet is figyelik, ha a torlódás kritikus méreteket ölt, élelmiszerrel, vízzel oda is kitelepülnek.


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megkezdi a segítségnyújtást

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítő akciót indított a kárpátaljai területekre érkező menekültek támogatására. Egyúttal felkészíti a kelet-magyarországi térségben működő intézményeit és önkéntes szervezeteit az Ukrajnát ért támadás nyomán Magyarországra érkező emberek megsegítésére, szükség esetén befogadására. 

A német máltai segélyszervezet 

Olaf Scholz német kancellár az ukrán válságról tartott sajtótájékoztatójában arra is kitért, hogy a németországi Malteser Hilfsdienst február 24-én délelőtt elindította az első segélyszállítmányt Ukrajnába.