„Olyan, mintha egy dinoszaurusz ülne a nappaliban, de közben mindenki úgy csinál, mintha minden rendben lenne” – például így érzi magát egy gyermek, aki olyan családban él, amelyben az egyik vagy mindkét szülő alkoholfüggő. Ez derült ki többek között azon szakmai napon, amelyet az elfeledett gyermekekért szervezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a MOM Kulturális Központban. Magyarországon mintegy 400 000 gyermek él olyan családban, amelyben egyik vagy mindkét szülő alkoholfüggő. Ha ők élőláncot alkotnának, akkor az Budapesttől Pécsig érne. Ők az elfeledett gyermekek.

„Nagyon fontos feladatunk és felelősségünk, hogy ne legyenek elfeledett gyermekek – fogalmazott a konferencia nyitóbeszédében Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője. Hozzátéve, a szenvedélybeteg családban felnővő gyermekek ügye közös, nem csak a Máltai Szeretetszolgálaté. 

Az elfeledett gyermekek tehetetlenségükben és szégyenükben nem beszélnek a problémáikról, így azokat egy életen át magukkal hordozzák. Segítség nélkül az ilyen családokban felnővő gyermekek közül minden harmadik maga is szenvedélybeteg lesz, és hatszor nagyobb az esélye, hogy mentális betegségtől fognak szenvedni. Ezt igyekszik megelőzni a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Apa, anya, pia” (AAP) programja, ami 2014-ben indult a szenvedélybeteg szülők mellett felnövő gyermekek támogatására.

 

„Az AAP program abban igyekszik segíteni az érintetteknek, hogyan tudnak az életükbe telepedett dinoszaurusztól függetlenül is élni” - mondta a konferencián Frankó András családterapeuta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálatának vezetője. Ehhez tudomásul kell venni, hogy a dinó ott van, és azt is, hogy ennek ellenére lehet tőle függetlenül is élni. A szenvedélybeteg családokban élő gyermekeknek segít az amerikai Jerry Moe is, aki a korábbi amerikai first lady által alapított Betty Ford Centerben dolgozik, ahol egy helyen foglalkoznak az alkoholbeteg szülők mellett a gyerekeikkel is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálata által kiadott könyve, a Gyermekszemmel a függőségről és a felépülésről, történeteket keresztül mutatja be az önbecsülésüket visszanyert gyermekek gyógyulásához vezető utat. A szakmai nap „meglepetésvendégétől” Tőkés Tibortól, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársától pedig az is kiderült, hogy az amerikai segítő módszerét itthon is alkalmazzák, méghozzá a legszegényebb településeken. Egyelőre a segítőket képzik, akik a tervek szerint decembertől fognak majd a szenvedélybeteg szülők gyerekekeinek és családjaiknak segíteni.

Az egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat vezetője, Siposné Kohári Szilvia személyes hangvételű előadásában arra emlékeztett, hogy nem minden gyermek veszi át a szülei deviáns viselkedését, nem minden gyerek lesz problémás, azok közül, aki alkoholista szülők mellett nő fel. „Vannak, akik simán belesimulnak a működő rendszerekbe” – fogalmazott Siposné Kohári Szilvia, hozzátéve, nagyon fontos, hogy ők is segítséghez juthassanak.

„Anya, mi az a kocsma?” - ezt az ártatlannak tűnő kérdést négyéves kislánya tette fel Hoffmann Katalin klinikai szakpszichológusnak. Neki – és mint kiderült, a MOM kupolatermében ülők közül is sokaknak – viszont az jutott erről eszébe, hogy ő négyévesen pontosan tudta a kérdésre a választ. Sőt, azt is, hogy hol vannak azok a helyek, ahol az ő édesapja rendszeresen eltűnt. Az élmény pedig évtizedekkel később is látható nyomott hagyott benne. A klinikai szakpszichológus arról is beszélt, hogy az alkoholista szülőkkel élő gyermekekre áttolt felelősség olyan teher, amivel esélyük sincs gyereknek lenni. Hozzátéve, a gyermekkori rossz bánásmód követkeményeként 40-60 százalék az esélye a későbbi mentális zavar kialakulásának.

Berényi András, addigtológiai szakpszichológus, a Debreceni Egyetem munkatársa szemléletválást sürgetett a szenvedélybetegek és családtagjaik ellátásában. Úgy vélte, itt az idő, hogy a segítők ne csak a szülőkkel és külön a problémás gyerekekkel, hanem a családokkal, rendszerszinten kezdjenek foglalkozni. Ehhez képest a mai rendszer megvárja, hogy problémák keletkezzenek, és csak utána lép működésbe.

A szenvedélyektől függő embereknek és hozzátartozóiknak hasznos, gyakorlati, a mindennapi életben fontos információkkal, elérhetőségekkel segít a www.kimondhato.hu oldal. A segítő szakemberek ugyanitt találhatnak a munkájukhoz hasznos, letölthető szakmai anyagokat.