A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Felzárkózó Települések és az E.ON Hungária Csoport mintaprogramjának célja az volt, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen három 3 évnél fiatalabb gyereket nevelő családban legyen legalább egy tiszta, környezetbarát módon fűtött, és műszaki szempontból is biztonságos szoba a télen. Tiszabőn számos családhoz földkábellel kötötte be az áramot az energiacég, előrefizetős mérőórákat telepítettek, a Szeretetszolgálat pedig elektromos fűtőpaneleket helyezett ki a támogatásban részülő családoknak. A támogatást minden hónapban ugyanabban az időszakban töltötték fel az előrefizetős mérőkre, ezzel segítve a családi költségvetés tervezését. Az feltöltött összeg megközelítőleg fedezte az elektromos fűtés miatt megnövekedett költségeket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai április 15-én megkezdték a használatba adott fűtőpanelek visszagyűjtését. Tasi Krisztina tiszabői programvezető elmondta, hogy néhány kisgyermekes család, illetve egy beteg, idős hölgy is kérte, hogy a hideg időre tekintettel még maradhassanak a fűtestek. "Ennek nincs is akadálya, az óra feltöltéséhez újabb kódot azonban már nem tudunk adni."

Tasi Krisztina az első szezon tapasztalatiról szólva kiemelte: egyre inkább közösségi szinten gondolkozik a település lakossága, így például már nemcsak a saját problémáikat látják, hanem másokra is odafigyelnek. „Volt olyan kisgyermekes család, ahol az osztásnál azt mondták: tudják, hogy a szomszéd utcában a fogyatékos fiával lakó néni náluk is nehezebb körülmények között él, inkább oda vigyék a nekik szánt panelt. Így is történt. "

Az első fűtési szezonban hetven családot tudott támogatni a program, bár ennél jóval több igénylés érkezett, a most kimaradók megértéssel fogadták a döntést. „Értékteremtő volt, hogy a családok ilyen szempontból is tudtak egymással szolidaritást vállalni, nem akadt konfliktus abból, hogy egy másik, jobban rászorulónak ítélt család kapta a fűtőpaneleket és az előre fizetős villanyórákat.”

Ez utóbbiak felelős, előre tervező fogyasztásra nevelik a családokat, ezért a szociális munka keretében gyakran energiagazdálkodási tanácsokat is adtak a máltai munkatársak.

Tasi Krisztina hozzátette: óriási érték, hogy az új rendszer tisztántartható környezetet teremtett, hiszen a kisbabákat nevelő családok otthonaiban az elektromos fűtőpaneleknek köszönhetően ezen a télen füstmentesen volt meleg. A rossz minőségű, többféle éghető anyaggal fűtött kályhák nagy része ugyanis nemcsak a kéményen át, hanem a repedéseken keresztül bent a házban  is füstöl. De a település  fejlődése kapcsán az is beszédes tény, hogy a falu szélén található napelemparkot semmiféle rongálás nem érte.

A Máltai Szeretetszolgálat 2016 óta van jelen Tiszabőn, ahol korábban a házak egy részében semmilyen fűtés nem volt, és több lakott épületről a nyílászárók is hiányoztak.

A szociális naprőmű program weboldala itt érhető el.