A koronavírus járvány első hullámában a pécsi járóbeteg szakrendelőt a betegek és az idős orvosok védelmében bezárták, de a rendelés nem állt le. Az orvosokat bármikor hívhatták a betegeik, és gyakori volt, hogy az orvosok keresték telefonon azokat a pácienseket, akikről tudták, a krónikus betegségeik mellett a magánytól vagy a depressziótól is szenvedhetnek. „A sorozatos telefonhívásokból tudtuk, hogy szükség van ránk. Mégpedig azoknak van a legnagyobb szüksége ránk, akik máshova nem tudnak fordulni, időseknek, hajléktalan embereknek, ezért júliusban újra indítottuk a rendelést. Egészen az idei márciusi teljes lezárásig működtünk, és Húsvét után itt folytatjuk, mert nem hagyhatjuk magukra a betegeinket.” – mondja Dr. Sík Mária reumatológus, a szakrendelő főorvosa. „Érdekes, de úgy alakult, hogy pont mi, a legidősebbek maradtunk talpon. Dr. Varga Gyula elmúlt nyolcvan, de végzi a hasi ultrahangot, Fűrész Erzsébet doktornő is nyolcvan közeli, belgyógyászként ő is rendel. Magam is gyakran az egy órás rendelési időmben tíz embert is ellátok, de más napokon is bejövök, és sokat telefonálok. Elmúltam nyolcvan, de nem hagyhatom el a hajót.” – nyomatékosítja a főorvos. Mint mondja, amikor a legtöbb orvosnak le kellett mondania a rendelést, a belgyógyászat, a szemészet, a reumatológia, az ideggyógyászat és a bőrgyógyászat akkor is folyamatosan üzemelt.

Dr. Sík Mária a járóbeteg szakrendelés főorvosa az önkéntes karantén alatt telefonon rendelt

Dr. Fűrész Erzsébet 1993 óta tagja a máltai orvoscsapatnak. Saját bevallása szerint azért is vállalja közel nyolcvan évesen is a rendelést, mert szellemileg frissen tartja, és jól esik találkozni a betegekkel. „Ez a hivatásom, ez a küldetésem. Nem azt mondom, hogy nem félek, de vigyázok magamra és remélem, hogy nem lesz semmi baj. Nagyon sokan járnak hozzám innen Pécsről és a környékről is, vannak, akiknek én voltam a háziorvosa és ragaszkodnak hozzám. Ők számítanak rám, hát, természetes, hogy jövök.”

Dr. Fűrész Erzsébet belgyógyász beteget vizsgál egy hétfői szakrendelésen

 

Visszajön, és tőlem vár segítséget

A máltai orvosok egyszerre tekintik feladatuknak a rászoruló emberek ellátását és az állami egészségügyi rendszer tehermentesítését. Az influenza oltások idején a járóbeteg szakrendelésre nem csak a korábbi betegeik jelentkeztek a vakcináért. „Mivel egyre többen tudják, hogy mi működünk most is, és alig van várakozási idő nálunk, más városokból is jönnek hozzánk, a legtöbben az influenza oltás idején fordultak hozzánk.” Dr. Sík Mária azt is hozzá teszi, hogy a konkrét betegellátás mellett a legtöbb figyelmet a betegek megnyugtatására kell fordítaniuk, miközben az orvosok maguk is feszültek attól, hogy nem tudják tovább küldeni komplex kezelésekre a betegeket és a konzíliumok is korlátozottabbak. „Nagyon sok ellentmondó információval találkoznak a vírussal kapcsolatban, a COVID oltással kapcsolatban, és ezeket nekünk helyre kell tennünk, türelemmel és nagy-nagy empátiával, nehogy a fölösleges félelem és aggodalom megnehezítse az ő gyógyulásukat és a mi gyógykezelési szándékunkat is.” 

A pécsi járóbeteg szakrendelésre telefonos előjegyzés alapján érkeznek Pécsről és a távolabbi városokból is a betegek 

Évente átlagosan 2000 embert lát el a járóbeteg szakrendelő, ez a pandémia miatt ugyan csökkent 2020-ban, a telefonos tanácsadások száma viszont megsokszorozódott, ezzel együtt az elektronikus receptírás is gyakoribb lett. Hainess Jenőné már nem is emlékszik, mikor ült be először a máltai rendelő telefonos, majd számítógépes asszisztensi székébe. „Valamit kell csinálnia az embernek, még ha nyugdíjas, akkor is, és segíteni szerettem volna az embereknek, így kerültem ide. Nyolc, vagy talán tizennyolc   éve, nem számolom. És ameddig nálam idősebb orvosok természetesnek veszik, hogy a veszélyhelyzetben is eljönnek és rendelnek, addig én is itt vagyok. Jó a tásaság és legalább azt érzem, hogy teszek valamit.”

Kéthetente tart szemészeti rendelést Dr. Dorn Klára. „A hajléktalan emberekért vagyunk, de mindenkit megnézünk. Sokan jöttek, akik a koronavírus járvány alatt több hónap múlva kaptak volna időpontot a szemészeten, és hozzánk fordultak, mert itt szinte azonnal tudtuk fogadni őket.” 

Dr. Dorn Klára szemorvos és Hainess Jenőné a szemészeti rendelésen

 

Tisztában vagyunk a veszéllyel

Dr. Újlaki Éva bőrgyógyász szerint régen volt ekkora szükség a máltai szakrendelésre, mint most, a koronavírus járvány idején. „Ennek a rendelésnek nincs reklámja, tehát csak az tud róla, aki hallotta valakitől, és így is nagyon sokan jönnek, még a környező településekről is. Nem lehet, hogy bezárjunk. Hiába küldöm be a klinikára, ha ott nincs időpont, visszajön és tőlem vár segítséget.” A bőrgyógyász azt is hozzáteszi, hogy ha lehet, akkor ő is inkább online ad tanácsot, vagy megpróbálja lebeszélni a betegét a beavatkozásról, ha az nem sürgős. „De, akit el kell látni, ellátom, mert ha az ember azt érzi, hogy tud segíteni, akkor természetes, hogy meg is teszi.”

A máltai orvosok azt mondják, a körülmények nem változtattak a járóbeteg szakrendelés szemléletén, csak még inkább fontossá vált, hogy időt szánjanak a betegekre. Dr. Sík Mária főorvos szerint a máltai rendelőben az egyénre szabott holisztikus gyógyításban hittek, és ezt akár telefonon, akár személyesen, de továbbra is folytatják. „Orvosok vagyunk, tisztában vagyunk a veszéllyel, hogy idősek vagyunk, nekünk is megvannak a betegségeink. De a betegeink megszokták, hogy nem rohanunk, van idő beszélgetni, mögé nézni a betegségeknek, ebből most sem engedünk. A Jóisten segítségét kérjük, mert anélkül nem megy. Hisszük, hogy nem hagy el minket, és nem úgy adja a megpróbáltatásokat, hogy ne adjon hozzá segítséget is.”

Dr. Újlaki Éva bőrgyógyász tanácsot ad a klinikáról időpont hiányában hozzá visszatérő páciensének

A riport nyomtatásban megjelent a Máltai Hírek 2021. márciusi számában.