Lezárult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Országos Kórházi Főigazgatóság (korábban ÁEEK) közös programja, melynek az egészségügyi szakmai tudás gyarapítása és a határon átnyúló együttműködések kialakítása mellett a lakosság betegségmegelőző szemléletének erősítése, az elsősegélynyújtási ismeretek széles körű átadása és az otthoni ápolás támogatása volt a célja. A program során Magyarországon és Románia főképp magyarok lakta területein közel 10 000 hátrányos helyzetű ember ingyenes, komplex egészségügyi szűrését végezték el. Ezek közt volt belgyógyászati, gyermek és felnőtt szemészeti, ortopédiai és tüdőszűrés is. A vizsgálatok adataiból egy egészségügyi problématérkép készült, mely segíthet a szakembereknek a további egészségmegőrző programok tervezésében és hosszú távú prevenciós stratégia kialakításában.


A szűrővizsgálatok mellett a betegségmegelőzést szolgálták a középiskolákban, városi és intézményi rendezvényeken tartott egészségügyi előadások, workshopok is. A programba elsősegély tanfolyamokat és egészségügyi előadásokat tartottak laikusoknak, rendvédelmi és szociális szakembereknek. Hazai és romániai jó gyakorlatokat gyűjtöttek az egészségügy és idősgondozás területéről, valamint konferenciákon, tanulmányutakon és szakmai műhelyek alkalmával osztották meg tapasztalataikat egymással magyar és határon túli szakemberek. A projekt keretében teljesen megújult a Máltai Szeretetszolgálat www.webnover.hu weboldala, mely az otthonápoláshoz nyújt gyakorlati segítséget.

Már a hároméves projekt ideje alatt hasznosultak a megszerzett tapasztalatok. A gyermekszemészeti szűrések gyakorlatait a karitatív szervezet hazai finanszírozásból elindított gyermekszemészeti szűrőbuszán is alkalmazták, mely a leghátrányosabb településeken végzi segítő munkáját. A szűrővizsgálatok során szerzett szervezési, lebonyolítási és egészségügyi tapasztalatokat a máltai szakemberek a koronavírus-járvány elleni védekezés területein is hasznosítják.


Az EFOP-1.12.1-17-2017-00007 „A magyarországi szakmai tudás gyarapodásának elősegítése az egészségügy területén a Kárpát-medence szomszédos országaival együttműködésben végrehajtott egészségfejlesztő programok által” című projekt 985,90 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg Széchenyi 2020 program keretében.