3600 tasak gyógyszer óránként, 200 laborminta elemzése műszakonként, 500 kép egyetlen vizeletmintáról – ezzel a kapacitással működhet majd a Máltai Szeretetszolgálat nemrég elkészült bicskei Egészségügyi és Logisztikai Központja. Az 1700 négyzetméteres épületben rendkívül modern eszközökkel felszerelt orvosi laboratórium és személyre szabott gyógyszerellátási központ található, valamint innen koordinálják a Felzárkózó településeken zajló telemedicinális orvosi ellátásokat is.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi vezetői, valamint Bálint Istvánné Andrea, Bicske polgármestere, Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Nemcsok Dénes európai uniós fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár és Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos november 28-án helyszni bejáráson tekintették meg a központot.

Az európai uniós támogatásból létesült épületben helyet kapott egy személyre szabott gyógyszerellátási központ, az egészségfejlesztési programokhoz kapcsolódó orvosi laboratórium, de a telemedicinális orvosi ellátást és a gyermekszemészeti szűrővizsgálatokat is magába foglaló program koordinálásához szükséges egészségügyi irodai és logisztikai háttér is ide költözik.

Az eseményen megjelenteknek Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke hihetetlen minőséget képviselő, 22. századi eszközökkel berendezett épületként írta létesítményt. „Ami itt történik, az azt szolgálja, hogy nem adunk se receptet, se beutalót” – sommázta a lényeget, utalva arra, hogy a program a legszegényebb településeken élők számára, mozgó egészségügyi központok helybe juttatásával teszi elérhetővé az egészségügyi ellátásokat.

A helyben levett mintákat a bicskei laborban elemzik ki, illetve a telemedicinális rendeléseken dolgozó orvos által felírt gyógyszereket is itt, névre szólóan tasakokban állítják össze. „Valami olyasmit alkottunk, ami hasonló innováció a magyar egészségügyben, mint a hajléktalan emberek tüdőszűrő programja volt annak idején” – tette hozzá.

A személyre szabott gyógyszerellátási központban javarészt robotok végzik majd a munkát, a gyógyszerészek egy vezérlőn keresztül irányítják a folyamatot. A többlépcsős rendszerben óránként 3600, névre szóló, napszakoknak megfelelően tasakolt gyógyszeradagot tudnak összeállítani, szigorú ellenőrzés mellett.

Az épület laboratóriumi szárnyában elhelyezkedő kémiai labor négy automatával rendelkezik (kémia-automata,  vérképautomata, immunkémiai automata, vizeletautomata – utóbbi 500 képet készít minden egyes mintáról), ezekkel egy műszakban 200 mintát tudnak kielemezni. De található itt szerológiai labor (többek között fertőzöttségek kimutatására), mikrobiológiai labor (kórokozók kiszűrésére, szintén rendkívül modern eszközökkel) és molekuláris labor (kórokozók örökítőanyagának kimutatására) is.

A telemedicina szolgáltatáson alapuló hibrid orvosi ellátást kiszolgáló járművek telephelye és logisztikai háttere is a bicskei létesítményben található. Innen indulnak reggelente a járművek, köztük a Mobil Egészségügyi Központok, illetve a hasonló felszereltségű gépkocsik továbbá a gyermekszemészeti szűréseket végző járművek is.


A projekt Európai uniós forrásból, a Széchenyi 2020 program keretében jöhetett létre. Az EFOP-2.2.24-22-2022-00002 számú Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program beruházási komponense 8,3 milliárd forintból valósul meg, amelyet 1,1 milliárd millió forinttal egészít ki az EFOP-1.8.24-22-2022-00002 számú humánerőforrás fejlesztés komponens.