Közel százötven éve nem tapasztalt erősségű földrengés rázta meg Horvátország középső részét 2020. decemberében és 2021. januárjában. A rengések több településen is súlyos károkat okoztak családi házakban és közintézményekben, köztük iskolákban is, s mivel a földmozgások erőssége csökkent, de a rezgések nem szűntek meg, így tovább veszélyeztetik a lakosságot. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési munkacsoportja dr. Koósz Attila tiszteletbeli horvát konzul közbenjárásával januárban megkezdte a rengések központjában található településeken, Sziszeken, Petrinjaban, Majurban, Hrvatska Kostajnicaban a károsodott helyszínek bejárását, a rengések következményeinek felmérését. Az épületek állapotvizsgálása statikai szakemberek hiányában lassan végezhető, ezért a Máltai Szeretetszolgálat szakképzett önkéntesek bevonásával kezdi meg a hosszú távra tervezett segítő programját Sziszekben. A harmincezer fős város lakosságának mintegy 20%-át érintette a katasztrófa, több mint ötszázan igényeltek segítséget, miután otthonuk lakhatatlanná vált. A károk felméréséhez és a helyreállítások előkészítéséhez statikus és építész, a romeltakarításhoz nem szakképzett jelentkezők, illetve az újjáépítésekhez építőipari szakemberek önkéntes felajánlásait koordinálja a szervezet. 


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési munkacsoportja továbbá a Sziszekhez tartozó 897 fős kistelepülésen, Topolovacon az általános iskola épületének felmérésében és helyreállításában segít, ezzel támogatva a kistelepülés családjait. Az intézmény a közösséget megtartó helyszíne a községnek, ahova 45 gyermek jár, akiknek közel fele tanulási nehézségekkel küzd. Az iskola épületét a földrengések súlyosan károsították, helyreállítása rendkívüli erőforrásokat igényel. Emellett az esetleges további rengések más beavatkozást és segítségnyújtást is szükségessé tehetnek. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtést hirdet a Budaševo Topolovac Gušće Podrucna Skola helyreállításához szükséges költségekre, illetve várja önkéntes szakemberek jelentkezését, akik a kárfelmérésben és az újjáépítésben szívesen részt vennének.
A gyűjtéshez elsőként csatlakozott a Közép-európai Konzuli Testületi Tanács, melynek tagjai ezer eurót ajánlottak fel. Az adományt Dr. Molnár Erik, a Közép-Európai Konzuli Testületi Tanács elnöke és dr. Koósz Attila tiszteletbeli konzul adta át Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnöknek, illetve Szabján Imre vészhelyzetkezelési munkacsoportvezetőnek.

„Amikor ez a tragikus esemény tőlünk 100-200 kilométerre megtörtént, nem volt nehéz belegondolni abba, hogy milyen csapás érte azokat, akik elvesztették vagyontárgyaikat, egy egész élet munkáját” – mondta Molnár Erik, a Közép-Európai Konzuli Testületi Tanács elnöke. „Amikor azon kezdtünk el gondolkodni, hogy miként lehetne segíteni a horvátországi földrengés utáni helyreállítási folyamatokban, a régióban dolgozó, magyarul is beszélő tiszteletbeli konzulokkal arra jutottunk, hogy a legjobb az lenne, ha egy olyan szervezettel vennénk fel a kapcsolatot, amelyiknek ebben évtizedes gyakorlata van. Ezért adtuk ezt az összeget a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak.” Hozzátette: „Lehet, hogy ez az adomány csak csepp a tengerben, de a sok kis cseppből tenger lehet.”


„A földrengés Horvátországnak egy szegényebb részét sújtotta, ahol főleg rászoruló emberek élnek. Örültem, amikor megkeresett engem a Máltai Szeretetszolgálat, mert tiszteletbeli konzulként nagy helyismerettel rendelkezem és a bürokratikusabb helyzeteket könnyebbé tudom tenni, hogy hamarabb érkezhessen a segítség. Több segélyszállítmány is érkezett, amik nagy segítséget jelentettek az akut szakaszban, de azt gondolom, most jön a neheze, a helyreállítás, amiben a szakembereknek is és a nem szakképzett, de munkájukat önként felajánló embereknek is nagy szerepük lesz. Az ő koordinálásukat végzi majd a Szeretetszolgálat, mi pedig ehhez szeretnénk segítséget nyújtani a helyismeretünkkel és az anyagi hozzájárulásunkkal.” – hangsúlyozta a tiszteletbeli konzul.

Az adományokat a Szeretetszolgálat az adomanyozz.hu oldalon, illetve számlaszámán fogadja. Számlaszám: Magyar Máltai Szeretetszolgálat (OTP Bank) 11784009-20200745, a közlemény rovatban tüntessék fel: Földrengés. Önkéntesek jelentkezését a vhk@maltai.hu címen várja a Máltai Szeretetszolgálat.