A miniszterelnök-helyettes elmondta, mivel a világjárvány miatt elmaradt a kitüntetések átadása, ez alkalommal három nagy nemzeti ünnep „találkozik”. Augusztus 20., hiszen a Szent István-napi kitüntetések átadása történik, március 15., ugyanis a mai kitüntetési rendszer az 1848-ason alapszik, és az október 23-ai ünnepet tartjuk éppen - fűzte hozzá.
A kitüntetetteket köszöntve Semjén Zsolt hangsúlyozta, egy kitüntetés érték annak, aki munkája, szolgálata elismeréseként kapja, de fontos annak is – jelen esetben a magyar államnak –, aki ez által megköszöni azt a munkát, melyet a kitüntetettek az emberek életminőségének javításáért és a magyar nemzet fennmaradásáért végeztek.


Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át a rászorulók megsegítése érdekében három évtizede elkötelezetten végzett munkája elismeréseként Lőrincz Norbert szociális szakember, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkacsoport-vezetője.
Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetést vehetett át mások mellett az epilepszia sebészeti úton történő gyógyítása, illetve a fájdalom és a mozgászavarok neurológiai kezelése terén elért szakmai eredményei, valamint a rászorulók megsegítését szolgáló karitatív tevékenysége elismeréseként Erőss Loránd György idegsebész, ideggyógyász, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Kutatás és Innovációs igazgatója, az intézet Funkcionális Idegsebészeti osztálya osztályvezető főorvosa, a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége ispotályosa, elnökségi tagja.