Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a közösségi oldalán is közzétett laudációban méltatta Varga Annamária munkásságát:
„A legnagyobb nélkülözésben, magára hagyott csecsemőként látta meg a napvilágot, mára pedig rendíthetetlen hittel és végtelen derűvel segíti a fogyatékkal élő embereket Magyarországon. Az általa vezetett ivánci Gondviselés Háza Fogyatékosok és Időskorúak Otthona elnyerte az Év biogazdasága címet és a Highlights of Hungary közönségdíját.

Varga Annamária évek óta azért dolgozik, hogy fogyatékos és időskorú honfitársaink a lehető legteljesebb életet élhessék. Elkötelezetten hisz abban, hogy csak a jól működő közösségek képesek esélyt és lehetőséget teremteni, ezért fontosnak tartja, hogy a helyi közösségek, az önkormányzat, vagy a Gondviselés Házának környezetében élők megismerjék az intézményben élőket.

Meggyőződése, hogy a megfelelő fejlesztés, a közösség ereje és a munkalehetőségek segíthetnek abban, hogy a Gondviselés Házában élők minél teljesebb életet élhessenek. Ezért hozták létre a biokertjüket, amely mára terápiás munkalehetőséggé vált, miközben az Év biogazdasága címet is elnyerte. Olyan magas színvonalú termelés zajlik, hogy az ismert csúcsétterem, a Pajta hosszú ideje intézményükből szerzi be a fűszernövényeket. Ennek az egyedülálló és másokat inspiráló együttműködésnek köszönhetik a Highlights of Hungary közönségdíját is.

Az ivánci Fogyatékosok és Időskorúak Otthona nagy gondot fordít arra, hogy minden lakójuk otthonának érezze az intézményt, ahogy arra is, hogy a társadalom fontos és felelős tagjának érezzék magukat. A magas minősítésű biogazdálkodás mellett nagy gondot fordítanak a sportra is, részt vettek a speciális olimpiákon Los Angelesben és Dubaiban is, és rendszeresen szerepelnek európai és világjátékokon speciális és integrált csapatokkal is.

Varga Annamária viszontagságos körülmények között, csecsemőként került a budapesti Lóczy utcai gyermekotthonba, később került Vas megyébe nevelőcsaládhoz. Komoly nélkülözések közepette fejezte be általános iskolai tanulmányait. Mélységesen hitt egész életében abban, hogy a régi vályogházból is teremthet magának stabil és biztonságos életet, és az első pillanattól kezdve biztos volt abban, hogy csak olyan szakmában helyezkedhet el, amelyben másokról gondoskodik. A hányatott sorsú csecsemőből így lett szülésznő. Később a Pécsi Tudományegyetemen diplomás ápoló, a Semmelweis Egyetemen okleveles egyetemi ápoló, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen államháztartási költségvetési ellenőr, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen pedig szociális menedzser oklevelet szerzett. Több helyen is dolgozott ápolóként, főnővérként, intézményvezetőként. Három gyermek édesanyja.” Varga Annamária 2008 óta irányítja az ivánci intézményt, amelynek 2021. július 1-től fenntartója a Máltai Szeretetszolgálat.

Szívből gratulálunk Varga Annamáriának a kitüntetéshez, elhivatott és szeretetteljes szolgálatához. Büszkék és hálásak vagyunk, hogy a Máltai közösségben tudhatjuk őt!

Forrás: Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár hivatalos Facebook-oldala