Az idősbarát lakásprogramot 2009 óta hirdeti meg minden évben a Győr Város Önkormányzata a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve a megyeszékhelyen élő 70 év feletti emberek számára. A 2020-as pályázati időszak kezdetét sajtótájékoztatón jelentette be a két kiíró szervezet. Laczkovist-Takács Tímea, a városi Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság elnöke elmondta, az elmúlt 11 év alatt 144 idős embernek segített a program, összesen 58,6 millió forinttal. „A program célja, hogy az időseknek tudjunk abban segíteni, hogy minél tovább abban a környezetben tudjanak élni, amelyet ismernek, megszoktak és abban tudjunk segíteni, hogy biztonságosabbá mindezt.” – mondta a bizottság elnöke.

A programban akadálymentesítésre, műszaki átalakításokra lehet forrást igényelni, például csúszásmentes padló kialakítására, küszöbök kivételére vagy a fürdőszoba átalakítására. 2020-ban a pályázat keretösszege 8 millió forint, melyből 15-20 pályázatot tudnak támogatni. Az önrészt nem igénylő támogatásra hetven év feletti idős emberek pályázhatnak. Panker Mihály, a Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régió ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a karitatív szervez a pályázóknak segítséget nyújt az adatlap kitöltéséhez. „Munkatársaink segítenek, hogy hogyan is kell kitölteni az adatlapon, hogy ne azon múljon a pályázat, hogy nem sikerült mindent megfelelő módon és időben kitölteni. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy ez az összeg elég az alap akadálymentesítési feladatokat el lehet végezni, amelyek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy akadálymentes környezetben tudják otthon az életüket élni.” – hangsúlyozta a regionális ügyvezető.

A pályázat beadási határideje augusztus 25., a pályázat részletei megtalálhatók a https://maltai.hu/idosbaratlakasprogram oldalon.