A háromszáz legszegényebb települést érintő felzárkóztatási programban együttműködő szerzetek és más érdeklődők számára rendeztek workshopot Tarnabodon. A műhelybeszélgetés témája a zene, azaz a Máltai Szimfónia program volt, amelynek szemléletét, céljait, iskolai működését Nagy Kálmán programvezető ismertette. A bemutató célja volt, hogy a felzárkózást segítő programban résztvevő településeken, ahol erre megvan az igény, elindítsák az esélyteremtő zenés foglalkozásokat. A résztvevők – akik között ott volt többek között a Magyar Református Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, vagy például a Jezsuita rend képviselői is megtalálhatók voltak – a felmerülő kérdésekről mini workshop keretében beszélgettek.

A programot a tarnabodi templomban tartott koncert színesítette, amelyen a tarnabodi és a szomszédos tarnazsadányi szimfóniások léptek fel. Elhangzott egy népdalcsokor, Leonard Cohentől a Hallelujah és a Macskajaj című film zenéje, a Bubamara. „A koncert azért volt különleges, mert a csapat fele januárban fogott hangszert először. A vendégek is láthatták, hogy a Máltai Szimfónia módszerével mennyit fejlődhetnek a gyerekek, akik a nulláról kezdték a zenetanulást, miközben volt három hónap, amikor nem tudtunk találkozni. Nagyon tehetségesek, komolyan” – jelentette ki Nagy Kálmán.

A 2014 óta futó Máltai Szimfónia hangszert és esélyt ad a legszegényebb családok gyerekeinek, csoportos zenei foglalkozásokon egyszerre fejlesztik a gyerekek értelmi, érzelmi és társas készségeit.