A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 125 önkéntes csoportja országszerte végez változatos segítő tevékenységet. Adományt gyűjtenek és osztanak, krízishelyzetbe került családokat támogatnak, egyedül élő idős, beteg embereket látogatnak, hajléktalan embereket gondoznak, gyermekfoglalkozásokat tartanak. A máltai önkéntesek részt vesznek a természeti és humanitárius katasztrófák és válságok kezelésében, bekapcsolódnak a Szeretetszolgálat Jelenlét programjaiba és a szervezet intézményeiben végzett munkába, de több helyen jogi tanácsadásért, szakorvosi ellátásért és lelki beszélgetésért is fordulhatnak hozzájuk a rászoruló emberek. A máltai önkéntes csoportok minden esetben a helyi igényekre reagálva alakítják programjaikat az erez éves máltai küldetés szellemiségében. A legkülönfélébb segítő tevékenységekbe vonják be a fiatalokat, lehetőséget adnak a középiskolás és egyetemista önkénteseknek, hogy saját programokat találjanak ki és valósíthassanak meg.


A 2019-es év eredményeiről az éves közgyűléseken adnak számot. A találkozókon a régiók vezetői áttekintik a csoportok előző évre vonatkozó beszámolóit és a következő év terveit, köztük a fiatalok bevonását a máltai csoportok munkájába és az önkéntesség lelkületének népszerűsítését. A közgyűlések alkalmat adnak a formális együttlét mellett a közös lelkigyakorlatra is szentmise vagy imádság keretében.

 

Több önkéntes csoport 2020-ban ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját, köztük a Tatai Csoport. A régiók vezetői több közgyűlésen is elismerésben részesítik az évtizedek óta odaadó önkéntes szolgálatot végző tagokat. A helyi és regionális közgyűléseket és küldöttgyűléseket követően a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület éves küldöttgyűlésén tekintik át az országos szervezet 2019-es működését, és a tisztújító alkalmon a küldöttek szavazással választják meg az egyesület választott vezetőit a következő négy évre, vagyis az elnököt, az alelnököt és a lelki vezetőt. 

A közgyűlések a komoly szakmai munka mellett a találkozás alkalmai is, ilyenkor a lazításra is szakítanak időt. Dunaújvárosban például egy csocsó meccsel lazítottak a tanácskozás előtt.

 

"Tuitio fidei et et obsequium pauperum" - "A hit védelme és a szegények szolgálata" - a máltai jelmondat és a Lovagrend patrónája, a Filermói Boldogasszony díszíti a Szeretetszolgálat plakettjét, mellyel az alázatos és odaadó szolgálatot végző munkatársakat ismeri el a szervezet. 

 

A közgyűléseken részt vesznek a Szeretetszolgálat egyesületi önkéntes tagjai és a régióközpont munkatársai, valamint a régió vezetői