Az Elsőként lakhatást programmal 99,45 millió forintos európai uniós forrás felhasználásával segíti a Szeretetszolgálat a veszprémi Befogadás Házában kiválasztott hajléktalan embereket. Szaller Péter a karitatív szervezet koordinátora elmondta, a támogatásból nem az intézményi ellátással segítették a hajlék nélküli embereket, hanem támogatták az albérletbe költözésüket. A szociális szakember elmondta, a programban részt vevők orvosi vizsgálaton estek át, majd szakemberek tettek javaslatot arra, kik alkalmasak az önálló lakásba költözésre. 2018 augusztusában aztán húsz nehéz sorsú ember feje fölé került fedél, akiknek kezdésként – ahol arra szükség volt – bútorral rendezték be a szobájukat, és a háztartási gépek mellett ruhákat, tisztítószereket vettek nekik. A kezdeti húszból egy fő nemrég kilépett a programból, ő Veszprémen kívül kezdett új életet, és nem került vissza az ellátásba.
Szaller Péter beszélt arról is, hogy közülük tizenketten oktatási programban vettek részt: nyolc hónapon át tartó képzésüknek része volt egy hat elemből álló életvezetési oktatás, valamint két szakmát adó képzés. A jövőben lehetnek állatgondozók segítői vagy OKJ-s bizonyítvánnyal parkgondozók.
A Szeretetszolgálat az Elsőként lakhatást program sajtótájékoztatóján arról is szólt, hogy a programban részt vevőket nyolctagú csapat segíti. Négy szociális munkás tartja velük a kapcsolatot naponta és hetente, akik támogatják a volt hajléktalanokat, hogy sok év utcán élés után ismét megtanuljanak háztartásban élni, gazdálkodni a fizetésükkel, intézni az ügyeiket.
Az albérletet piaci áron bérlik, ám mint azt a szakember elárulta, nem adták könnyen az albérleteket, amikor kiderült, kikről van szó. A program célja, hogy ezeket a hajléktalan embereket visszavezessék a társadalomba, állást találhassanak, tudjanak magukról gondoskodni, fogalmazott Szaller Péter, aki elmondta azt is, hogy ezen program keretében 2020. május 31-ig segíthetik a résztvevőket a tervezett támogatásokkal, de reményeik szerint közülük többen a támogatást követően meg fogják állni a helyüket.