Az Ázsia-túra – Ázsia Race csapata idén nyolcadik alkalommal rendezte meg Kárpátaljai karitatív túráját és versenyét, melynek lényege, hogy a részt vevő terepjárósoktól a szervezők azt kérik, pakolják tele autóikat adományokkal, és hozzák magukkal az eseményre, ugyanakkor konkrét pénz és eszközbéli segítséget is nyújthatnak az ott élőknek. A túrázók bevallása szerint a csodaszép tájakon vezető háromnapos autózás fénypontja a vasárnapi adományozás volt.

Az elmúlt nyolc évben számos településen megfordultak a túraautósok, ahol nagycsaládosoknak, rászoruló magyaroknak vittek adományt. Kialakultak személyes kapcsolatok, és évente többször is visszatérnek egy-egy családhoz. 2019-ben Huszt, Técső, Aknaszlatina településekre is vittek ajándékot a túrázók, de a fő cél az utolsó magyar települések felkeresése volt, a legtöbb adományt a rahói járásban, főként Kőrősmezőn s a környéki településeken élőknek adták át. A szervezők elmondták, a magyar lakta területek közül a Kárpátalján élő családoknak és idős embereknek van a legnagyobb szüksége nem csak a tárgyi adományokra és az anyagi segítségre, de arra is, hogy érezzék, van kire számítaniuk. Ezért is térnek vissza a szervezett túrán kívül külön-külön is az év során többször.


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével, támogatásával, és előzetes szervezése által adományokat vittek az iskolának: tanszereket, füzeteket, fejlesztő eszközöket, tartós élelmiszereket, és az oda járó gyermekeknek lábbeliket, téli ruhákat, használati eszközöket, felszereléseket. Az autósok Mikuják László esperessel egyeztetve tudták összeállítani az adományokat úgy, hogy az kerüljön a csomagtartóba, amire a legnagyobb szüksége a családoknak és az iskolának. 


E mellett számos nagycsaládosnak és idős egyedül álló embernek is segítettek helyben megvásárolt tartós élelmiszerekkel, többek között burgonyával, káposztával, sárgarépával, hagymával, melyeket a legtöbb családhoz el szállítottak. Volt olyan cím, amelyet csak terepjáróval lehetett megközelíteni, így jól jöttek a nehéz terepet jól bíró, nagy épített autók.
A szervezők hangsúlyozták, az adományozóknak is nagy élmény volt az idei túra záró akciója. Mint mondták, a terepjárós csapat is megtapasztalhatta a tiszta magyar szót az utolsó valamikori színtiszta magyar településeken, amelyet nagy örömmel hallgattak. Beszélgettek az emberekkel, és láthatták, hogy jó helyre került támogatásuk.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az Ázsia-túra – Ázsia Race csapatától támogatói különdíjat vehetett át, a már 5 éve tartó hatékony Kárpátaljai együttműködés elismeréseként.