A 2018 decemberben meghirdetett akció lényege, hogy a krízisidőszakban (november-március) szólít meg nőket, arra kérve őket, hogy egy jó állapotú, de általuk már nem használt táskát pakoljanak meg tisztálkodási szerekkel, és adják le azokat a gyűjtőpontokon, ahonnan hajléktalan vagy nehéz anyagi körülmények között élő nők juthatnak hozzá ilyen módon az adományhoz. Az országos kampányhoz idén januárban Baja is csatlakozott: a szeretetszolgálat bajai csoportjának Fáy utcai székhelyén rövid idő alatt csaknem harminc táska gyűlt össze, egyéni felajánlók és közösségek is szívesen csatlakoztak a gyűjtéshez. A begyűlt mennyiségből húszat családias hangulatú ünnepség keretében adtak át nehéz helyzetben élő hölgyeknek május 6-án, anyák napja után közvetlenül a Cirszterci Rendházban.


Maros Beáta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportjának vezetője köszöntőjében elmondta: minden egyes táska magában hordozza azt a szeretetet, amellyel készítője csomagolta bele a tárgyakat. A városvezetés nevében Kámánné dr. Bari Bernadettönkormányzati képviselő emelte ki az anyák napja jelentőségét. Mint elmondta: ez az év egyik legkedvesebb ünnepe, amikor köszönetet mondunk és kapunk az önzetlen, feltétel nélküli, sok áldozattal járó szeretetért. A táskákat is édesanyák kapják, ráadásul olyan akció keretében, amelyre megmozdult az egész ország, és összesen több mint tízezer csomag gyűlt össze a jó cél érdekében. A képviselő köszönetét fejezte ki a szervezőknek és a felajánlóknak, majd Tóth Kitti, a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola diákja verssel is köszöntötte az édesanyákat.

Az összesen húsz táskát (és a máltaiak részéről minden táskához járó sálat) dr. Zöld Lászlóné egyházi, civil és karitatív ügyekért felelős tanácsnok, valamint az akcióhoz csatlakozó Összefogás a Bajai Cicákért Egyesület képviselői adták át a kedvezményezetteknek. Maros Beáta elmondta: az akció Civil díjat nyert a legjobb adománygyűjtő kampány kategóriában. A nagy népszerűségre való tekintettel, a tanulságokat leszűrve, szeretnék idén is meghirdetni, május folyamán pedig további táskákat is kiosztanak a bajai járásban.
A rendezvény keretében Puskás Hajnalka, a Bács-Kiskun Megyei Iparkamar Család- és Karrierpont projektjének szakmai vezetője a programhoz kötődő különféle képzési, önfejlesztési lehetőségeket ismertette meg a jelenlévőkkel, akik szeretetvendégségen is részt vehettek.


Sándor Boglárka   újságíró