A Pápa Imavilághálója (Pope’s Worldwide Prayer Network) hagyományos nevén az Imaapostolság. 98 országban, több, mint 35 millióan imádkoznak együtt azokért az imaszándékokért, amelyeket a pápa minden hónapra megfogalmaz. Ezek a kérések az emberiség és egy egyház nagy szükségleteit fogalmazzák meg. Ferenc pápa 2019 áprilisában azokért kéri az imaapostolok fohászait, akik életüket kockáztatják mások életéért a háborús övezetekben.

Ferenc pápa áprilisi imfelhívása ide kattintva megtekinthető.

A videó üzenet formájában közzétett felhívásban Ferenc pápa azokra irányítja a figyelmet, akik orvosként, nővérként és más egészségügyi szolgálatot végezve a remény jeleiként dolgoznak a háborúk sújtotta területeken. „Bölcs, bátor és jószívű emberek, akik hivatásukat követik, és különösen veszélyes feltételek mellett dolgoznak. Imádkozzunk a háborús övezetekben jelen lévő orvosokért és a humanitárius segélyszervezetek munkatársaiért, akik életüket kockáztatják, hogy megmentsék mások életét.” – mondja a Szentatya.

 

 

A Szeretetszolgálat a több évtizedes humanitárius segítségnyújtását kiegészítő imagyűjtő kampányt indított 2018 adventjén, melyben a Közel-Keleten élő üldözött keresztényért, valamint a háború következményeitől szenvedő emberekért kéri az emberek fohászait. A Szentatya imaszándéka megerősíti a máltai szervezet elkötelezettségét a területen végzett szolgálatban. „Ma, akinek lehetősége van a világ bajain segíteni, annak ez nem csak azért kötelessége, mert a képességeinket használni kell, hanem mert ha nem segítünk ott, ahol a baj keletkezik, akkor az gyorsan a mi hazánkban is megjelenik. Minden embernek és szervezetnek, ha képessége van a világon bárhol segíteni, akkor az keresztényi kötelessége.” – mondja Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök abban a videóban, melyben Solymári Dániellel, a Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatainak vezetőjével a humanitárius segítségnyújtás keresztény küldetéséről beszélnek a pápai imafelhívásának tükrében.

Az Imádáságot kérünk kampányban a Szeretetszolgálat továbbra is várja az üldözött keresztényekért, a háború következményeitől szenvedő emberekért megfogalmazott imádságokat, a nekik szánt üzeneteket, jó kívánságokat, melyeket Ágnes nővér közbenjárásával juttat el a szervezet a szíriai közösségnek. 

"Arra kérjük az aggódó, lelki közösséget vállalókat, hogy írják le rövid támogató gondolataikat. Néhány sort, vagy akár csak egy-egy szót. A lényeg, hogy kifejezzük, gondolunk rájuk, szeretjük őket, osztozunk fájdalmukban. Küldjék el üzeneteiket postán, Facebookon vagy e-mailben, és mi vállaljuk, hogy minden üzenetet a maga fizikai valójában adunk át a szíriai Damaszkusztól 30 kilométerre található, a perzsa Feldarabolt Szt. Jakabról (421) elnevezett Mar Yakub kolostor elöljárójának, Ágnes nővérnek." - írja a Szeretetszolgálat az Imádágot kérünk kampány weboldalán. 

Az üzeneteket elküldhetik az imadsagotkerunk@maltai.hu email címre, illetve a sziria.maltai.hu oldalon megtalálható elérhetőségek valamelyikére. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat évtizedek óta végez úttörő, hiánypótló humanitárius munkát a Közel-Kelet és Kelet-Afrika számos országában. Magyar karitatív szervezetek közül elsőként jelent meg egyes térségekben segítő programokkal. Ezt a munkát a Közel-Keleten, Szíriában, Libanonban és Jordániában, az Arab tavasz, majd a szíriai polgárháború alatt sem függesztette fel a Szeretetszolgálat. A helyben végzett munka során a máltai szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak a keresztény közösségek megsegítésére, s a velük való kapcsolat erősítésére. 2016-ban nagyszabású egészségügyi segélyprogramot indított a Szeretetszolgálat a szíriai Aleppó háború által megsemmisített keleti városrészében. 2018-ban befejeződött a fejlesztő munka, aminek eredményeképpen duplájára növelték Kelet-Aleppó legszegényebb, Al-Nayrab nevű negyedének egyetlen nyíltan elérhető kórháznak méretét és kapacitásait. Az Aleppó városa körüli elzárt, izolált falvakban az egyetlen elérhető szolgáltatást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által adományozott mozgó orvosi rendelő biztosítja.