Három napig vizsgálta több önkéntes szemorvos és optometrista a Tarnabodon élő 18 év alatti gyermekek látását, hogy akinek szüksége van rá, szemüveghez juthasson. A Heves megyei településen a Máltai Szeretetszolgálat 2004 óta van jelen, többek között iskolát, óvodát és Biztos Kezdet Gyerekházat működtet, és együttműködik az ott élő családokat és gyerekeket támogató más szervezetekkel, köztük a Tarnabod és Mi csoporttal. Vecsei Miklós, a Szeretetszolgálat alelnöke elmondta, hogy a karitatív szervezet felé a civil mozgalom jelezte, hogy a gyermekek körében ismét szükség van szemészeti szűrővizsgálatra. Az alelnök rámutatott, hogy a Tarnabodhoz hasonló helyzetben lévő kisvárosokban, falvakban a felnőtteknek is csak ritkán van lehetőségük szemészeti vizsgálaton részt venni, a gyermekek számára pedig még kevesebb ilyen program van a szakterület speciális jellege miatt.

A videó betekintést enged a tarnabodi hangulatba. 

Vecsei Miklós hangsúlyozta, hogy a megújult programnak hosszú távú célja, hogy a résztvevő egészségügyi és szociális szakemberek közös módszertant dolgozzanak ki, amelyet javaslatként beterjeszthetnek a kormányzat felé, hogy a legszegényebb településeken élő gyermekek számára is elérhetőek legyenek a szűrővizsgálatok és látásjavító eszközök. „Célul tűztük ki, hogy ne esetlegesen csináljunk ingyenesen szemüveget a rászoruló családok gyerekeinek, hanem olyan módszert találjunk ki, ami rendszerben működhet. Először azon a négy településen próbáljuk ezt ki, ahol a Szeretetszolgálat a Jelenlét programnak köszönhetően rálát a falu életére. Ilyen Tarnabod, Tiszabő, Tiszabura és Gyulaj. Tehát tavaszig ezeken a településeken lesz ingyenes szemvizsgálat. Utána egy olyan módszertani anyagot szeretnénk ajánlani a kormányzatnak, amely lehetővé tenné, hogy azokon a településeken is működhessen gyermekszemészet, ahol jelenleg nincs, és a gyerekek közül csak nagyon kevesen jutnak el a vizsgálatokra.” – mondta Vecsei Miklós.

A gyermekszemészeti szűrőprogram elindításához Szemere Katalin újságíró és Csoszó Gabriella nyújtottak segítséget, akik összeismertették a Szeretetszolgálat munkatársait Dr. Domsa Patrícia szemorvossal.  A rászoruló gyermekek látásjavításához a Hoya Szemüveglencse ZRt. nyújt szakmai segítséget és ingyenesen készíti el a szemüvegeket. A gyártó cég vezetője, Bácskai László azután ajánlott együttműködést a Szeretetszolgálatnak, hogy az Info Rádió Aréna című műsorában hallott az esélyteremtő máltai programokról Vecsei Miklóstól. A szemüveglencse gyár bevonta a programba az Argus Optik Kft-t, mely a legmodernebb vizsgáló eszközöket bocsájtja a szakemberek rendelkezésére. A szűrővizsgálatok során olyan speciális eszközt is (képünkön) alkalmazhatnak a vizsgálatot végző szakemberek, melyekkel a gyermek szeme akár egy méter távolságról is pontosan mérhető, miközben ő az anya ölében maradhat.

A szűrővizsgálatok sorozatát több hónapos felkészülés előzte meg, melynek folyamán a programban résztvevők megismerkedtek a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét szemléletével és azokkal a területekkel és sajátosságaikkal, ahol a szűrővizsgálatokat fogják végezni.
A tarnabodi szűrést Dr. Domsa Patrícia és Dr. Körtvélyes Judit szemorvosok mellett, Balla Lilly, Szőke Emese, Lipokatity Anett, Metzger Szandra és Zimányi Géza optometristák végezték. A gyerekek kiválaszthatták a számukra leginkább tetsző szemüvegkeretet, melybe a Hoya ingyenesen készíti el a szemüveget.