A lelkigyakorlat első napján Kozma Imre atya, a Szeretetszolgálat elnöke és Jeney Gábor atya, a Dél-Alföldi Régió vezetője mutatott be szentmisét. Kozma atya szentbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a máltai szervezet küldetése, hogy összeszedje azokat az embereket, akik kiszorultak a közösségből. „Ma nagyon sokan fuldokolnak, mert szeretethiányban élnek, nekik vihetjük el életünkkel, szolgálatunkkal a krisztusi mentőövet. Krisztusban megismertük a szeretet titkát, melyet a találkozások mélyítenek el.” A Szeretetszolgálat elnöke kiemelte, hogy minden máltai munkatárs és önkéntes feladata, hogy segítse a rászorulókat elvezetni az önismeretre, megláttatni az önnevelés fontosságát, és közösségi emberré tenni őket. „A közösségi lét az emberi lét formája. Együtt lenni igazi, minőségi ajándék. Az értékek kézzelfoghatóan összeadódnak, és az ezekre való rácsodálkozás valódi közösséget épít.” – emellett hangsúlyozta, hogy a Szeretetszolgálat küldetése, hogy helyet teremtsen azoknak az embereknek, akiknek a társadalom nem hagy helyet. Ehhez lelki erő gyűjtésére van szükség. „Önmagunkban kevés az erőnk. A hívő ember ereje a nagylelkűség, a megbocsátás. Diadalt lehet aratni más erőkkel, de győzni csak a lélek erejével lehet. A szeretet titkában tartozzunk össze.” – mondta Imre atya.


A szentmisét követően a Szeretetszolgálat két alelnöke, Győri-Dani Lajos és Vecsei Miklós értékelték az elmúlt évet, majd a jövőre tekintve kiemelték, a szervezet alapításának 2019-ben esedékes harmincéves évfordulója teremtsen alkalmat arra, hogy a Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei újra felfedezzék a szervezet alapértékeit, átgondolják a máltai küldetésük alapkérdéseit.
A találkozás jegyében szervezett lelkigyakorlatra a Szeretetszolgálat minden régiójából, a Máltai Iskola Alapítványtól, a Máltai Sportegyesületből, a Jelenlét programokból és az országos központból is érkeztek önkéntesek és munkatársak. A mintegy 150 résztvevő a szakmai beszélgetések és közösségépítő programok mellett együtt imádkozott, majd szentmisével zárták az együttlétet.

A fotóra kattintva megtekintheti a 2018-as Lakiteleki Lelkigyakorlat képgalériáját.