A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az ELMŰ-ÉMÁSZ együttműködése évtizedes múltra tekint vissza. A szerződéskötés alkalmával Vecsei Miklós, a Szeretetszolgálat alelnöke felelevenítette az elmúlt évek közös programjait. A szociális programok mellett olyan segítő akciókat is támogatott az energiavállalat, amelyek a cég számára is fontos társadalmi kérdésekre keresték a megoldást. Ilyen volt az adósságkezelő program, amelyben a családok nemcsak a felhalmozódott közüzemi tartozásaikat rendezhették, de részt vehettek adóstanácsadáson és a tudatos fogyasztásra nevelő előadásokon, illetve a rászoruló családok energiafogyasztását csökkentő fejlesztések támogatása.

A karitatív szervezet utcai gondozószolgálatának első jól felszerelt krízisautójához nyújtott elsők között támogatást az energiaszolgáltató. Az energiavállalat támogatásával előre fizetős villanyórákat telepítettek olyan fogyasztói helyszínekre, ahol rendszeres és jelentős gondot okozott a családok eladósodása. Emellett számos kórház gyermekosztályán és több családok átmeneti otthonában festett mesefalat a Szeretetszolgálat, hogy vidámabbá tegyék a krízis helyzetben lévő gyerekek mindennapjait. Továbbá a vállalatcsoport támogatásával készült el Budapesten a Dózsa György úti aluljáróban a karitatív szervezet figyelemfelhívó óriásplakátja, valamint egy kreatív ruhagyűjtő konténer, melyen keresztül évente több mázsa ruhát adományoznak a rászoruló embereknek.

Vecsei Miklós kiemelte, hogy a közös gondolkodás, közös felelősségvállalást is jelent a két szervezet számára. „A Máltai Szeretetszolgálatot általában szokták támogatni. Ha minket támogatnak, az általában azt üzeni, hogy nekünk van valami dolgunk, a többiek pedig adnak hozzá pénzt. Mi pedig azt gondoljuk, hogy az, amit mi csinálunk, közös feladatunk. Ezért jelent sokat, hogy az ELMŰ partnerként áll mellettünk, és közös programokban gondolkodunk.” Vecsei Miklós azt is hangsúlyozta, hogy amellett, hogy pénzbeli támogatást nyújt a vállalatcsoport, sokkal fontosabb, amit az együttműködés képvisel. „Ha egy karitatív szervezet mond ki bizonyos mondatokat a nyomorban élő emberekkel, a rászoruló családokkal kapcsolatban, akkor az egyfajta kincstári kötelességnek tűnhet. De ha ugyanezeket a mondatokat egy ekkora vállalat, egy nagy gazdasági szereplő hangoztatja, az olyan helyekre is eljuthat, ahova a mi hangunk csak halkabban.” 

Az együttműködési szerződést a Szeretetszolgálat zugligeti országos központjában, a Befogadás Házában írták alá. Marie-Theres Thiell a szerződéskötés alkalmával elmondta, hogy büszke arra, hogy a 125 éves ELMŰ éppúgy közös magyar-német siker, ahogy a Máltai Szeretetszolgálat, és a két szervezet közötti együttműködés is. „Ez a helyszín lehetővé tette, hogy áttekintsük a közelmúlt magyar-német közös történelmét. Büszke vagyok arra, hogy elmesélhetem Németországban a barátaimnak, hogy ezen a történelmi helyen lehettem.”

Az ügyvezetőség elnöke hangsúlyozta, hogy a vállalat különös figyelmet fordít az észak-magyarországi régióban élő emberekre, mert bár Budapest egy csodálatos város, de ha eltávolodunk a várostól, akkor látjuk, sok még a tennivaló. „Mint energiaszolgáltató vállalat, felelősséggel tartozunk a fogyasztóinkért, az ügyfeleinkért, és azok az emberek, akiket a Máltai Szeretetszolgálat támogat, egyúttal a mi ügyfeleink is. Az a dokumentum, amit aláírunk, garanciát jelent arra, hogy a jövőben is együtt fogunk dolgozni. A szerződés egy újabb lépés a nagy LEGO játékban, amit együtt rakosgatunk.” Marie-Theres Thiell megköszönte a máltai önkéntesek és munkatársak munkáját. „Az önök munkája nélkül, mi mint ELMŰ-ÉMÁSZ nem tudnánk semmit sem csinálni, hiszen mi energiaszolgáltatásban vagyunk profik, önök pedig a segítségnyújtásban.  Nagyon fontos számunkra, hogy a Máltai Szeretetszolgálatnak nem csupán pénzügyi támogatást nyújtunk, hanem együtt is gondolkodunk, együtt is dolgozunk, ami minkét félnek örömet okoz.” – szögezte le az elnök.

A szerződés aláírása után Vecsei Miklós átadta az energiavállalat vezetőjének a máltai országos központ udvarán álló Befogadás szobor kicsinyített mását. „A nagy szobor a német-magyar együttműködést is jelképezi, ahogy Németország újra egyesülését is. Ez a kis szobor pedig jelképezze a mi együttműködésünket.” – mondta a Szeretetszolgálat alelnöke.