A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Szuverén Máltai Lovagrend nemzetközi hagyományait követve ötödik alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencében élő magyarok ifjúsági mozgáskorlátozott táborát. A máltai szervezet mozgássérült táborának célja, hogy a megszokottól eltérő módon segítse a fogyatékkal élő emberek elfogadását és beilleszkedését. A tábor sajátossága, hogy a mozgáskorlátozott és halmozottan sérült emberek a családtagjaik és állandó segítőik nélkül érkeznek, helyettük a feladatra előre felkészített önkéntesek segítenek nekik mindenben. A táborban olyan programokon vehetnek részt a fiatalok, amelyekre a hétköznapokban nincs lehetőségük. Este diszkó várja őket, a délutánokat a Balatonban strandolással töltik, és mindezekben az önkéntes fiatalok és a Szeretetszolgálat szakemberei segítik a táborozókat.

Augusztus 13-án délután szentmisével nyitották meg a tábort, melyet Horváth István atya, a Szeretetszolgálat Közép-Dunántúli Régiójának lelki vezetője mutatott be. A szentmisét követően Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete köszöntötte a táborozókat. A nagykövet elmondta, hogy Fra’ Giacomo Dalla Torre nagymester üdvözletét tolmácsolja a vendégeknek, és megköszönte a szervezőknek az előkészítő munkát. „A mi magyar táborunkkal egy időben zajlik a Lovagrend 35. nemzetközi tábora Londontól nem messze, ahol húsz magyar fiatal is vendégeskedik. A nemzetközi táborokat mindig az ottani lovagrend és a segélyszervezete szervezi. A magyar táborunk példaszerű, mert ez az egyike legnagyobb a helyi szervezésű táboroknak.” – mondta a nagykövet és Isten áldását kérte a táborozókra.

Az egyhetes vakáció minden résztvevőnek sokat jelent, a mozgásukban korlátozott emberek önbizalmat és megerősítést nyerhetnek, kísérőik pedig családjuk és ismerőseik körében is leszámolhatnak a sérült emberekhez kapcsolódó tévhitekkel, előítéletekkel. A táborban így két oldalról is bontják a sajnálat és a tudatlanság emelte láthatatlan falakat.
Győri-Dani Lajos, a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke a megynitón azt hangsúlyozta, ez az egy hét arra szolgál, hogy mindazok, akik önkéntesként vannak itt, és azoknak, akik vendégként, olyan élményt nyújtson, ami valahogy kitart karácsonyig. „Olyan élményeket szeretnénk adni, amikre addig tudunk gondolni, utána pedig el tudjuk kezdeni várni a következőt. Ez azért fontos, mert ennek a tábornak nemcsak az a célja, hogy egy hétig nagyon jól érezzétek magatokat, hanem az is, hogy egy picit a lelketeket és a szíveteket kitöltse egész évre. Mindannyian azért vagyunk itt, hogy ezt a hetet a másik emberrel szeretetben eltöltsük.” – mondta az ügyvezető alelnök.

A Szuverén Máltai Lovagrend nemzetközi máltai mozgáskorlátozott táboraiban az elmúlt három évtizedben több ezer fogyatékossággal élő fiatal fordult meg. A táborokban igazi barátságok szövődtek, sokan kaptak bátorítást, hogy aktívabb életet éljenek, hogyan segítsenek az egészséges embereknek megérteni a mozgáskorlátozottakat. Voltak, akik ilyen táborban találtak rá életük párjára. A nemzetközi máltai táborok példáját követve idén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ötödik alkalommal szervezi meg mozgáskorlátozott táborát a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok számára a Balatonfenyvesi Református Gyermek- és Ifjúsági Üdülőben.

A táborozók a Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben gondozott emberek, illetve a szervezet által segített mozgáskorlátozott fiatalok, akik az egész ország területéről, esetenként pedig határon túli magyarok lakta területekről érkeznek.

A táborban a Máltai Mentőszolgálat önkéntesei látják el a 24 órás egészségügyi felügyeletet. A megszokottnál nagyobb igénybevételtől könnyebben meghibásodó kerekesszékek javítását pedig a Szeretetszolgálat helyszínre kitelepülő javító műhelye végzi. 

 

A tábor hivatalos honlapja:

http://maltatabor2018.hu/

A tábor hivatalos Facebook oldala:

https://www.facebook.com/A-Magyar-M%C3%A1ltai-Szeretetszolg%C3%A1lat-5-Ifj%C3%BAs%C3%A1gi-Mozg%C3%A1ss%C3%A9r%C3%BClt-T%C3%A1bora-305576013511407/