Az Ózd-Sajóvárkonyi „Csakazértis” Tanoda, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kezdeményezéseként, a helyi igényeket figyelembe véve 2016 novemberében indult 30 millió forintos pályázati forrásl. A tanodába, a Sajóvárkonyi Általános Iskola melletti külön álló könyvtár épületében működik, 30 általános iskolás gyermek jár hétfőtől péntekig és a nyári szünidő alatt.

Egyéni és kiscsoportos foglalkozásokon az iskolai tantárgyakhoz kapcsolódó képességeket és készségeket fejlesztik, a legnagyobb hangsúlyt a szövegértés, az olvasás és a matematika gyakorlására helyezik a szakemberek. A tanodában arra törekszenek a szakemberek, hogy a gyerekek megtanuljanak önállóan tanulni, elsajátítsák a hatékony tanulási technikákat, ezáltal csökkenhetnek az iskolai kudarcaik. A fejlesztések, foglalkozások játékosan, alternatív tanulási módszerekkel zajlanak, amiket kiegészít a kreatív kézműves foglalkozás, és pályaorientációs beszélgetések. A fejlesztő foglalkozások mellett táncórák, filmklub és fociedzés segíti a gyerekeket abban, hogy egyéni sikereket érjenek el.  

A tanulmányi felzárkózás mellett a tanoda olyan hellyé vált a gyerekek és a családok számára, ahová a mindennapi gondjaikkal, nehézségekkel fordulhatnak. Iskola után vagy szünidőben is bemennek a gyerekek játszani és beszélgetni a máltai munkatársakkal, önkéntesekkel, kortárs segítőkkel. Az iskolai nehézségek mellett a többi gyerekkel vagy a családjukban felmerülő problémák kezelésében is segítséget kérnek.

A tanoda nyitott programjain a gyerekek családjai is részt vesznek, többen a mindennapi teendőkbe is besegítenek az intézményben. A családokkal és a gyerekekkel fontos kapcsolattartási szerepe van a helyi általános iskolának és az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak, akik együttműködésükkel segítik tanodánk munkáját.

A szociális munka sikerének mértékegysége minden helyszínen és minden közösségben más és más. Bár a tanoda még csak két éve működik, a rendszeresen járó gyerekek közül a két végzős nyolcadikos felvételt nyert középiskolába, és bár továbbra is kell pótvizsga felkészítő foglalkozásokat tartani a nyár folyamán, jelentősen csökkent a bukások száma a tanodás gyerekek körében. Emellett a családokból egymást segítő közösség formálódott. 

A tanoda az EFOP.3.3.1-15-2015-00517 kódszámú projekt 30 millió forintos támogatási időszaka után a Jelenlét program részeként megmarad, hogy tovább erősítse a kialakult közösséget és csökkentse a gyerekek iskolai lemaradását.