Az országban 43 helyszínen, 37 településen valósulnak meg beruházások abból a 4,5 milliárd forintból, amelyen sikeres pályázataik révén kilenc karitatív szervezet osztozik - mondta a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban, a Szeretetszolgálat felújított központjának átadásán.
    Soltész Miklós kiemelte: a támogatás célja, hogy az önkéntesség mellett a többségében egyházi kötődésű szeretetszolgálatok és karitatív szervezetek eddig is kitűnő segítő és támogató munkája még professzionálisabb legyen.
    A keretösszegből a karitatív tanács munkájában is részt vevő hat nagyobb szervezet 650-650 millió forintot, három pedig 200-200 milliót kapott. Ebből főként az infrastrukturális feltételeken javítanak, de olyan munkákat is elvégeznek majd, amelyek az adományok tárolásának körülményeit javítják - mondta az államtitkár.
    Az MMSZ sátoraljaújhelyi központja 86 millió forintból újult meg, ebből 71 millió pályázati támogatás, 15 millió pedig a szervezet saját pénze - ismertette.
    Soltész Miklós közölte: a hajléktalanellátásban szemléletváltásra van szükség, ennek lényege, hogy megvalósuljon a szeretetteljes segítségnyújtás, de érvényesüljenek a jogos társadalmi elvárások is. A részletekről szólva azt mondta: "nem működik", hogy amíg uniós, kormányzati és más források bevonásával hajléktalanszállók bővülnek, újulnak meg, egyes városokban, főleg az aluljárókban fertőzésveszélyes helyzetek alakulnak ki az ott tartózkodók miatt. Ennek a helyzetnek a kezelése már megkezdődött, és az elkövetkezendő négy évben jelentős változást szeretnének elérni e téren - jelentette ki.
    Hörcsik Richárd a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: az újhelyi központnak geopolitikai jelentősége is van, hiszen nemcsak egy nehéz szociális helyzetű térségben működik, hanem közel van például az ukrajnai, kárpátaljai területekhez is, ahol ugyancsak nagy szükség van a munkájukra.
    Győri-Dani Lajos a Máltai Szeretetszolgálat
ügyvezető alelnöke emlékeztetett arra, hogy szervezetük sátoraljaújhelyi működése az 1990-es évek elején kezdődött, Nagy-Bozsoky József főorvos, egykori MDF-es országgyűlési képviselő kezdeményezésére, aki aztán évtizedeken át sikerrel irányította a helyi csoport munkáját.
    A volt határőrlaktanyára, amelyet egykor ajándékba kaptak a várostól, nagyon ráfért a felújítás. Az Infrastrukturális fejlesztések a hátrányos helyzetűek társadalmi (re)integrációja érdekében elnevezésű hároméves projekt keretében a sátoraljaújhelyi épületet újították fel először - mondta. Azért is, mert jelenlegi, például hajléktalanellátási, ételosztási, gyermekesély-programjaik mellett hosszú távon számítanak a zempléni helyszínre olyan új szolgáltatás megvalósításában is, mint az ifjúsági önkéntes szolgálat működtetése - tette hozzá Győri-Dani Lajos.