Harmadik éve főznek a rászoruló és hajléktalan embereknek karácsonyi és húsvéti ebédet az esztergomi szeminárium kispapjai, hogy ezzel támogassák a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi intézményeit. Hidas Ágnes, a Gondviselés Háza vezetője elmondta, három éve kérték el a Szeretetszolgálat nem használt „gulyáságyúját” a szeminárium kispapjai, hogy rászoruló embereknek főzzenek benne meleg ebédet. „Hálából minden évben száz adag kiadós ebédet főznek a nálunk gondozott idős és hajléktalan embereknek karácsonykor és húsvétkor. Idén csülkös gulyást főztek, ami mellé süteményt és bejglit szolgálunk fel. Egy házaspár pedig egy nagy tortát hozott a melegedőbe, hogy ma este azzal ünnepelhessenek a nálunk éjszakázó hajléktalan emberek.”

A karitatív szervezet 2004 óta szervez a hajléktalan emberek számára karácsonyi ebédet a nappali melegedőben. Ezeken az alkalmakon terített asztallal várják a rászorulókat, hogy méltó módon és közösségben tölthessék a karácsonyt.  Ezeken az alkalmakon átlagosan 30-50 hajléktalan ember vesz részt, közösen imádkoznak az esztergomi máltaiak lelki vezetőjével. A közös imádságban idén is megemlékeztek az elhunyt hajléktalan emberekről is.

Az ebéd elején Erdő Péter bíboros mondott asztali áldást a nappali melegedőben. Röviden köszöntötte az ünneplőket, és azt hangsúlyozta, Jézus a legnagyobb ajándék számunkra, aki maga is hajléktalan csecsemőként érkezett a világba, majd volt ártatlanul üldözött és elítélt ember, akit még az sem illetett meg, hogy utolsó óráit a siralomházban töltse. „Ő volt azonban az, aki kimondta az utolsó szót azzal, hogy feltámadt. És minket is az örök boldogságra vár. Ezt köszönjük neki, ezért ünnep számunkra a karácsony. Ünnepeljünk hát, és adjunk hálát a kis Jézusnak, és egymás felé is adjuk át azt a szeretetet, amit tőle kaptunk.” – mondta asztali az asztali áldás előtt a bíboros. A főpásztort a szeminaristák hívták meg az ebédre, ahol a bíboros a sütemények felszolgálásában is segítséget nyújtott a melegedő munkatársainak.

A rászorulók karácsonyi ebédjével egy időben megszervezi meg minden évben a Gondviselés Háza a magányosok karácsonyát is. Olyan egyedül élő embereket hív meg a szervezet erre az ebédre, akik egész évben a szolgálat látókörében vannak, illetve az idős klub tagjai, és egyedül töltenék az ünnepeket. Velük együtt mintegy száz embert várt terített asztallal, apró ajándékkal és szeretetteljes beszélgetéssel Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Gondviselés Házában. A vendégeknek Magyar Pál kesztölci plébános, a Szeretetszolgálat esztergomi szervezetének lelki vezetője olvasta fel az evangéliumot, majd együtt énekeltek, imádkoztak.