E jeles eseménynek több fontos előzménye is volt, melyek a Miskolci Csoport működése szempontjából külön említést érdemelnek. Az Ápolási Otthon és Idősek Otthona épületében kialakított kápolna felújításra került, melyet Árpád-házi Szent Erzsébetnek szenteltek. Az új bútorok, a keresztúti stációk, a képek és az új ólomüveg ablak egységes, letisztult és egyszerű stílust képvisel. A kápolna célja, hogy a lelki megnyugvás, az Istennel való találkozás, az elcsendesedés és az imádság helye legyen mindazoknak, akik akár a szervezett szentmisére, református istentiszteletre, a munkatársak hétkezdő áhítatára, akár pedig egyéni imádságra felkeresik azt.

A rendezvény azért is fontos esemény, hiszen egy évvel ezelőtt hunyt el Papp Vilmosné Éva néni, aki a Miskolci Csoport egyik alapító tagja, lelke és motorja volt. Éva néni aktív éveiben komoly munkát végzett a rászorulók érdekében. Amikor egészségi állapota megromlott, és a Szeretetszolgálat fenntartásában működő Idősek Otthonába került, akkor is igyekezett önkéntes tevékenységeivel segíteni a rászorulókon. Halálát követően a Szeretetszolgálatra hagyott pénzösszegből készült el a kápolna új, Szent Erzsébetet ábrázoló ólomüveg ablaka, mely máltai küldetésünkre hívja fel a figyelmet, ugyanakkor pedig emléket állít minden máltai segítőnknek.

Az ünnepi alkalmon Dr. Csiba Gábor, a Miskolci Csoport alapító tagja és korábbi vezetője köszöntötte az egybegyűlt vendégeket, és emlékezett meg Éva néniről. Ezt követően Gecse Attila református lelkipásztor Szent Erzsébet követendő példáját kiemelve beszélt a másoknak való segítségnyújtás krisztusi parancsáról, majd áldást mondott a Miskolci Csoportra és a Szeretetszolgálat munkájára.

A szentmisében Mikolai Vince atya, a Szeretetszolgálat Miskolci Csoportjának és Észak-Magyarországi Régiójának lelki vezetője áldotta meg az új ablakot, és emlékezett meg a már elhunyt máltai segítőkről. Szent Erzsébet életútjának számos mozzanatát kiemelte, és a másokon való segítés, valamint a rászorulókban Krisztus felismerésének fontosságáról beszélt. Mikolai Vince atya mellett Maksó Péter atya is részt vett a szentmisén, mely az áldozást követően a munkánk hatékony végzéséért való könyörgéssel fejeződött be.

A szentmisét követően a vendégek közös ebédet fogyasztottak el, ahol tovább folytatták a beszélgetést a máltai munkánk végzése során szerzett tapasztalatokról. Bár ez az alkalom elsősorban a Miskolci Csoport rendezvénye volt, mégis máltai közösségünk egésze ünnepelt együtt Dr. Kis Imre régióvezetővel, Csehely Tamás regionális ügyvezetővel, a régió gazdasági vezetőjével, valamint további intézményvezetőkkel, máltai munkatársakkal, önkéntesekkel, és intézményünk idős lakóival közösségben.