Hetven-nyolcvan százalékos kihasználtsággal működnek a Máltai Szeretetszolgálat fővárosi hajléktalanszállói, a létszám október közepe óta fokozatosan emelkedik, ahogy az utcán élő emberek közül egyre többen fedett húzódnak fedett helyre. A közterületen élőket hat nappali melegedőben és három éjjeli menedékhelyen várják a Szeretetszolgálat munkatársai. A máltai szervezet budapesti intézményei a téli időszakban nyíló ideiglenes szállásokkal együtt akár ötszáz embert is képesek befogadni éjszakánként. Ha minden szállás megtelik, a Máltai Szeretetszolgálat az országos központjának épületét is megnyitja a rászorulók előtt, ahogyan az elmúlt télen is tette.

A téli időszakban a hét minden napján lesz nyitva tartó nappali melegedő, ahová a hajléktalan emberek betérhetnek. A várhatóan megnövekvő betegforgalomra felkészült a Batthány téren működő 24 órás egészségügyi centrum, és a város több pontján az utcán élő betegeket ellátó Mozgó Orvosi Rendelő is. A Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi ellátásainak része a tüdőszűrő busz, amely évente mintegy hatezer hajléktalan embert vizsgálatát végzi el.

A karitatív szervezet a fővárosban kilenc utcai gondozószolgálatot működtet, ezek elsősorban a budai utcákat, parkokat, kapualjakat járják, hogy az intézményi ellátást elutasító, a hidegben is kint maradó hajléktalan emberekről gondoskodjanak. Ezen a télen az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésére három budapesti aluljáróban – a Blaha Lujza téren, a Deák téren és Kálvin téren – az életvitelszerűen ott tartózkodó hajléktalan emberek ellátására több szervezettel együttműködve kísérleti programot indít a Szeretetszolgálat.  A földön fekvő, kihűléssel fenyegetett emberekhez a diszpécserszolgálat vonalán lehet segítséget hívni, a hívásokat november elsejétől reggel nyolctól éjjel két óráig fogadja Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyeletese a 061 338 41 86/2 telefonszámon.

A máltai szervezet a kialakult munkamegosztás szerint a fővárosban a budai oldal hajléktalan ellátásáért felel, de az ország számos városában is több száz hajléktalan emberről gondoskodik, nagy ellátó intézményeket működtet többek között Miskolcon, Kecskeméten, Szegeden, Veszprémben és Pécsett is.

A téli krízisidőszakban az ellátás elsődleges célja, hogy senki ne hűljön ki az utcákon. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményei senkit nem utasítanak el férőhelyhiány miatt. Télen folytatódnak a korábbi években megszokott étel és ruhaosztások, szükség esetén nagyobb létszámmal működnek a kórházból elbocsátott hajléktalan betegeket fogadó lábadozók.

A Máltai Szeretetszolgálat álláspontja szerint az utca senkinek nem lehet otthona. Bár a következő időszakban a kihűlés veszélyének kitett emberek biztonságba helyezése a legfontosabb feladat, télen is folytatódnak a különböző rehabilitációs programok, melyek során számos hajléktalan ember kap segítséget élete újrakezdéséhez, a munkába álláshoz és önálló életvitelének megteremtéséhez.