A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiója hősz éve rendezi meg az ország egyik legnagyobb fogyatékkal élő emberek számára szervezett sportnapját. Dr. Báthy Andrásné elmondta, a sérült fiatalok számára nagyon fontos ez az esemény, melyre hónapokig készülnek. „Ezen a napon együtt vannak és együtt küzdenek. Emellett találkozhatnak régi ismerősökkel, születtek barátságok, és ami nagyon nagy élmény számukra, hogy együtt versenyezhetnek olimpikonokkal, világbajnokokkal. Mindezt elviszik magukkal haza, és már holnap elkezdenek készülni a jövü évi sportnapra.” 50 kísérő és 60 önkéntes diák, valamint a Szeretetszolgálat munkatársai segítettek a nap lebonyolításában. Az általános iskolás diákok azt mondják, jó érzés számukra, hogy segíthetnek, örömmel jönnek, hogy együtt legyenek a fogyatékkal élő fiatalokkal.

Az Olimpiai Sportparkban rendezett Esély Sportnapon részt vett Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyegyenlőségért felelős helyettes államtitkár, aki úgy fogalmazott, ez a nap megmutatja, hogy nem azt  kell észrevenni egymásban, ami elválaszt, hanem ami összeköt. „Itt mindenki egy célért küzd, és a sport az, ami minket egyértelműen összeköt. Sportolni lehet kézzel, lehet lábbal, de leginkább szívvel lehet. És akik itt vannak, méltó módon be is bizonyítják ezt. Az elején megkérdeztük, hogy ki érzi nyertesnek magát, és mindannyian feltettük a kezünket.” A megnyitón köszöntötte a résztvevőket Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke, és Takács Tímea, a győri önkormányzat szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottságának elnöke is. 

A fogyatékkal élő embereket gondozó intézmények csapatait a Graboplast Vízisport Egyesület kajak-kenu versenyzői egészítették ki. „Tavaly is voltunk, akkor is nagyon is jó volt a hangulat és jövőre is jövünk. Jó sok csapat volt és nagyon lelkesek voltak, nagyon küzdöttek.” – mondták a sportolók. Az Európa – és Világbajnokságon is induló kajak-kenusoknak Kozma Imre atya, a Szeretetszolgálat elnöke fejezte ki a szervezők köszönetét. „Az amiről ma itt szó van, az talán a legfontosabb edzés, mert a lelki erőtöket edzitek. A versenyeket nem a fizikai erővel győzünk, a lelki erő, ami hordoz bennünket. Találkozni ezekkel a fiatalokkal, akik itt vannak, akikhez oda fordultatok, ez mindennél fontosabb. Ezek a találkozások, amikor meg kell állni, oda kell fordulni, sőt van, hogy a vállatokra, hátatokra kell venni a másik embert, valahogy úgy, ahogy a folyó hordozza a hajóitokat, ezek a lelketeket edzik.” 

Kozma Imre atya hozzátette, az ilyen alkalmak is megmutatják, hogy a fogyatékkal élő emberek jelenléte a társadalomban sokkal fontosabb, mint ahogy azt mi, úgymond egészséges emberek gondoljuk.

Kattintsanak a sportnapon készült képekért

A nap folyamán a csapatversenyek után egyéni versenyszámokban is indultak a fogyatékkal élő fiatalok, akik egyöntetűen azt mondták, a részvétel és a sok ismerőssel való találkozás mellett, nagyon fontos számukra, hogy megmutassák, a felkészülésük meghozta az eredményt. A versenyek után érmekkel és emléklapokkal díjazták a szervezők a versenyzőket.