„A kegytemplomhoz közeledve lassan elértem a tömegben magasan lengő máltai zászlót. Megkérdeztem a körülötte álló kékbe-pirosba öltözött embereket, nem sejtve, hányszor hangzik még el aznap ez a mondat a számból: Honnan jöttetek máltai testvérek? Az aradi máltaiak szoros öleléssel fogadták a budapesti zarándokot, és tovább irányítottak a következő zászlóhoz, melyet a Máltai Lovagrend lovagjai és dámái vittek felvezetve az ünnepi körmenetet, amely a búcsú jelképei mellett Szent László király ereklyéjét kísérte a szabadtéri oltárhoz. 

A két Somlyó hegy nyergébe a négy égtáj felől kapaszkodtunk fel – jobbról is érkezett egy nyolcágú kereszt, balról is látni lehetett egyet, és a fő csapáson is kipiroslott a hagyományos keresztaljak zászlai közül.

Az ünnepi szentmise előtt sorra jártam a máltai zarándokcsoportokat. „Isten hozott itthon.” – üdvözöltek egymás után a brassói, a sepsiszentgyörgyi, szatmárnémeti és a nagyenyedi máltai testvérek. A hármas oltárral szemben pedig ott ültek az anyaországi máltai zarándokok: Észak-Magyarországról, Dunántúlról, Alföldről, számos kisebb-nagyobb településről sereglettek össze önkéntesek, munkatársak, ifjak és idősebbek, üdvözletüket hírvivőként továbbítottam köztük.

A tikkasztó melegben időről-időre feltűnt egy-egy magasba emelt hordágy. A Magyar Máltai Mentőszolgálat rohamkocsija és önkéntesei a helyi máltai mentősökkel együtt az oltár jobb oldalán fekvő területen számos napégésből, kiszáradásból adódó rosszullétet kezeltek, de volt dolguk sérülésekkel, szívinfarktussal is.

Pünkösd szombatján mintegy félmillió magyar gyűlt össze a Kis- és Nagysomlyó hegy között, hogy kérje a Csíksomlyói Szűzanya közbenjárását a családokért, a nemzetért. „Tarts meg minket őseink szent hitében.” – szólt a 450 éves fogadalmi búcsú idei mottója, amelyet Veres András püspök, a mise szónoka azzal egészített ki szentbeszédében, hogy „Kapaszkodjunk össze az imában, tudjunk őszintén megbocsátani egymásnak, akarjunk összefogni.” A szentmise végén Vatikán bukaresti nagykövete, Buendía nuncius, Ferenc pápa áldását adta ránk, mi pedig, otthonról hazainduló máltaiak úgy búcsúztunk el egymástól, hogy jövőre ugyanitt, a Szűzanya lábánál találkozunk, addig pedig imáinkban hordozzuk egymást és közös küldetésünket.” - Parák Eszter zarándok

Részlet a Máltai Mentőszolgálat beszámolójából:

A Máltai Mentőszolgálat munkatársai – akik évek óta besegítenek a zarándokok egészségügyi ellátásába a Csíksomlyói Pünkösdi búcsú alkalmával – a nyeregben az oltár közelében állították fel segélyhelyüket. Az orvosi sátorban együtt dolgoztak a Romániai Máltai Segélyszolgálat és a kecskeméti máltai csoport önkéntes képzett segítségnyújtóival. A nagy melegben sok rosszullét történt, a máltai mentőcsapat 23 beteget látott el. Öt szakorvos és nyolc mentőápoló dolgozott a súlyos betegek ellátására is alkalmas sátorban. A máltai ellátóhelyről csak egy beteget kellett kórházba szállítani, a többiek az ellátás után visszatérhettek zarándoktársaikhoz.

 

A képre kattintva a Csíksomlyói búcsún készült fotókat tekinthetik meg.