A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az együttérzés szobrát olyan településeken mutatta be az elmúlt hetekben, ahol a szervezet meghatározó szereplője a hajléktalan ellátásnak. Vácra azonban kifejezetten a megyéspüspök, Beer Miklós meghívására érkezett a szobor, hiszen a katolikus főpásztor példamutatása, a nyomorban élő emberekért végzett szolgálata és társadalmi üzenetei nagyon közel állnak a máltai a szellemiséghez, mellyel a karitatív szervezet a hajléktalan embereknek és a nyomorban élő családok számára segítséget nyújt. 

Beer Miklós a Váci Székesegyház előtt elhelyezett együttérzés szobra kapcsán kifejtette, Krisztus ott van a falunkon vagy a nyakunkban lógó kereszten, ami emlékeztetni tud arra, hogy Jézus közénk jött, köztünk van. „Jézus kezdettől fogva a periférián élők mellé állt, kezdve a betlehemi istállótól, a gonosztevőként elítélt keresztre feszítés a golgotai pillanatáig.” A főpásztor rámutatott, hogy naponta találkozunk emberi nyomorúsággal, és ha érzékeny a szívünk, akkor eszünkbe kell, hogy jusson, amit Jézus mondott: éheztem és enni adtatok, szomjas voltam és inni adtatok, beteg voltam és meglátogattatok, hajléktalan voltam és befogadtatok. A püspök hozzátette, a szobor zarándokútja Torontótól Londonon át, és a Vatikánon keresztül Budapestre, majd Vácra, alkalmat ad az emberek számára, hogy feltegyék a kérdést, „Én nem lehetnék ott a padon? Amikor a szobrász úgy ábrázolja ezt a hajléktalan embert, hogy ott vannak a lábán a szögek sebhelyei, akkor félreérthetetlenül arra akar rádöbbenteni, hogy lásd meg Krisztust őbenne. És ha együtt érző szívvel tudsz odaállni mellé, akkor te is Krisztussá válhatsz. Esély, alkalom ma ez a szobor, de holnap, holnapután a ténylegesen elénk táruló fájdalom a rászoruló emberben. Legyen készséges a lelkünk, hogy észrevegyük egymást, hogy közben Krisztusra találjunk egymásban, hogy az Úr képmása, emberek lehessünk.” – mondta a megyéspüspök, majd a közös imádságot követően meggyújtotta a szobor lábánál elhelyezett együttérzés gyertyáját. „Meggyújtom ezt a gyertyát annak jeléül, hogy ébredni akarunk.”- fűzte hozzá Beer Miklós.

A szobor üzenetének egyetemességét kifejezve Menáth Attila baptista lelkész mondott rövid beszédet, melyben azt hangsúlyozta, nagyon egyszerűen és hirtelen lehet rossz helyzetbe kerülni, erre is emlékeztessen ez a szobor.

A Székesegyház előtti téren a váci kórusiskola növendékei is várták a szobor megérkezését, akiket Vecsei Miklós a Szeretetszolgálat alelnöke arra kért, lépjenek közelebb a padon fekvő alakhoz, érintsék meg, simogassák meg, és közben gondolkodjanak el azon, amit a koldus Lázár bibliai történetében hallottak. „Mi mind a gazdag ember vagyunk, akinek az asztaláról lehulló maradék is elég lenne Lázárnak, de még azt sem adjuk oda. Nem azért, mert nem akarjuk odaadni, hanem leggyakrabban nem vesszük észre, hogy feleslegünk van.” – mondta az alelnök és hozzátette, hogy pünkösd közeledtével tegyük fel magunknak a kérdést, hogy felismerjük-e Jézust a kicsit alkoholszagú, néha agresszív, ijesztő kutyájával a templom lépcsőn ücsörgő hajléktalan emberben. „Nem baj, ha nem tudunk azonnal igennel válaszolni. De az életünk egyik legfontosabb kérdése: felismerem e Jézust.”

A programot a Váci Székesegyház Szent Cecília kórusának kamaraegyüttese kísérte népénekekkel, Varga László egyházmegyei zenei igazgató vezetésével, aki elmondta, hogy a kórusiskolás gyerekek erre az alkalomra azzal készültek, hogy elgondolkodtak azon, hol is lehet Jézus otthona. „Ha megkérdezik a gyerekeket, mind azt fogják mondani, a szívünkben van Jézus igazi otthona. Hiszen Jézus akkor válik igazán hajléktalanná, ha nem fogadjuk be otthonainkba és a szívünkbe.”

Az együttérzés szobrának váci bemutatásán részt vett Csuja Imre színművész, aki a Szeretetszolgálat támogatójaként érkezett az ünnepségre. Az Örkény Színház színésze ugyanis nem csupán a szoborhoz kapcsolódó videókampányban vett részt, de évek óta jár a máltai hajléktalan embereket ellátó és időseket gondozó intézményeibe, hogy egy darab színházat vigyen ajándékba azoknak az embereknek, akiknek nincs lehetőségük színházba járni. A színművész Ady Endre Az Úr érkezése és Az Isten balján című verseit mondta el.

A képre kattintva galéria nyílik meg.